Статии

Албиция- "спящото копринено дърво"

 

   Albizia julibrissin - Юлибрисиновата албиция, известна още като "копринено дърво"  е атрактивна с нейния декоративен цъфтеж, който се изразява в нежни, двойноперести листа и впечатляващи мъхести жълти или розови цветове. Цветовете са дребни, с дълги розови, бели или жълтеникави тичинки, събрани в топчести съцветия. Представлява ниско дърво с чадъреста рехава корона и може да достигне до 10м. височина. Кората му е сивозелена, а листата са с дължина между 20 и 45 см и широчина 12-25 см. Произлиза от Югоизточна Азия и е широко разпространена в Китай, Корея, Иран. 

   Растението се нарича често и „спящо дърво“, тъй като привечер листата му се затварят. Вирее на пропускливи и глинести почви и на топло, слънчево изложение. Цъфти от края на юни до началото на септември. Албицията не е взискателна към почвените условия, както и към влажността. В Северна България страда от студове.

   Интересно е и ,че притежава способността да  отваря листата си през деня, след изгрев слънце и да се затварят привечер. Поради тези движения , извършвани от листата, често пъти албицията е наричана “мимоза”. Всъщност двете растения нямат нищо общо, освен, че са от едно семейство. Отлично медоносно растение с продължителен цъфтеж. Може да я видите в почти всеки двор на крайморските къщи, където внася много екзотика, характерна за топлите райони в близост до морето. 

   Албицията се среща по декоративните разсадници под различни форми: Albizia julibrissin F. Rosea- по-малко дърво с розови цветя; "Шоколадово лято"- има тъмнокафяви карминови листа и бледорозови цветове; „Ishii Weeping“ (или ‘Pendula’) - плачеща форма.

   Албицията е подходяща за акцент или солитер в градините и парковите площи. Отглеждането й не изисква много време, но в същото време тя ще се превърне в достойна декорация за вашия двор или оранжерия. Благодарение на нейните невероятни и декоративни цветя и листа, растението  намира приложение в ландшафтния дизайн.

Заповядайте в Градински център Фиора, където ще намерите няколко вида декоративни албиции.


Тагове: албиция цъфтеж декоративни дървета фиора albizia fioraplants

Запишете се за нашия

Бюлетин