Статии

Природният лек, наречен Алое!

Алоето/Aloe е тропическо растение от Южна Африка, със сочни, дебели листа и принадлежи към семейство Асфоделови. Алоето е малко декоративно тропическо растение, което е лесно за отглеждане. Внася стил и декорация в интериора.

Алоето е наричано още „ Растение на безсмъртието“ или „ Растението чудо“.

Интересно е, че сокът в листата му е популярно билково лекарство, което се използва за лечение на много състояние – от кожни проблеми до храносмилателни проблеми.

Трябва да знаете, че в България алоето се отглежда само в интериора, като пролетните и летните месеци предразполагат да изнесете саксията на двора или балкона. 

Алоето е вечнозелено и достига до метър и половина височина, а листата му са дълги и заострени, наподобяващи тези на кактус. Именно тези листа съдържат лечебния сок, който е довел до международната му известност.

 

Същестуват много разновидности на алое и всички са лесни за отглеждане.

Най-популярните видове са: Aloe variegata, Aloe vera и Aloe aristata.

Aloe varigata - жилаво, малко растение, с червени цветове

Aloe vera - най-популярната разновидност. Лечебно е, цъфти с жълти цветове, листата му са изпъстрени със светли петна и с назъбени ръбове.

Aloe aristata - най-декоративният вид. Има месести листа и образува компактна розетка.

 

Съвети за отглеждане на алое:

1. Изисква добре осветено място, издържа на пряка слънчева светлина.

2. Идеалната температура е 18-24 градуса, като през студените месеци трябва да се поддържа минимум 10 градуса.

3. По време на пролетта и лятото поливайте редовно и умерено. През зимата, по време на покоя на растението, поливайте един път на месец.  

4. Най-добрият период за торене е пролетта, за да дадете добър старт на Вашето растение.

5. Алоето се размножава най-често вегетативно. От едно листо може да се развие цяло растение. За целта отрежете листото и го посадете в пясък докато развие коренова система. След това го пресадете в субстрат с 50% пясък и 50% торфена смес.


Тагове: aloe fioraplants fiora градински център фиора алое вера алое

Запишете се за нашия

Бюлетин