Статии

Див рожков- пролет в розови нюанси

Дървото на Юда (Cercis siliquastrum), известно и като Див рожков, е малко широколистно дърво от род Церцис (Cercis), семейство Бобови (Fabaceae). По произход е от Южна Европа и Западна Азия. Прочуто е с изобилния си наситено розово-лилав цъфтеж през пролетта.

Откривателят на вида Карл Линей му придава специфичния епитет siliquastrum, който произлиза от латинската дума siliqua, което означава „шушулка“.

Този вид представлява малко дърво с височина до 12 м и ширина до 10 м.[6]

През пролетта наситено розово-лилави цветове се появяват върху едногодишни или по-стари израстъци, включително по ствола на дървото.Формата на цветовете му е характерна за семейството на граха (Fabaceae). Листата на церциса са прости, бъбрековидни и целокрайни, отгоре тъмнозелени, а отдолу сивкави и кожести.

Дървото произвежда дълги и плоски шушулки, които висят вертикално. Цветовете са годни за консумация и имат сладко-кисел вкус. Цветните пъпки също са кисели и се ползват като подправка. В някои краища на света се консумират млади пресни семена от растението, овкусени с подправки като за салата.

Видът произвежда твърда дървесина и се използва за направата на фурнири и се полира добре.

Светлолюбив, сухоустойчив и непретенциозен вид. Расте бавно, чувствителен е на презасаждане и понася варовита почва. Препоръчва се да се засажда на защитени от вятър места с южни изложения. В млада възраст растението е чувствително на студ, при температури по-ниски от -20 градуса клонките частично измръзват. Възрастните дървета са напълно студоустойчиви за нашите климатични условия. Страда от късните пролетни слани, но лесно се възстановява.

Ранният му цъфтеж /преди разлистване/ се съчетава прекрасно с килима от цъфтящи пролетни цветя и тревистата свежа зеленина. Често присъства и в цветните градини и дворовете. 

В градински център Фиора може да откриете два вида Див Рожков: Cercis siliquastrum и Cercis chinensis 'Avondale'. 


Тагове: фиора градински център озеленяване fiora garden

Запишете се за нашия

Бюлетин