Статии

Разкошното семейство на Чашкодряните / Euonymus /

 

       Представителите на чашкодряните са най- често храсти или ниски дървета. Впечатляват с пъстрите си овални или яйцевидни листа и ефектните плодчета - кутийки, обагрени в розово- червен цвят. На едни от тях листата опадват през есента, а други са вечнозелени.

Видът Euonymus japonica, познат у нас като Японски чашкодрян, е представител на вечнозелените декоративни храсти с височина до 6 м. Височината може да се контролира с подрязване, а топиариите, които се срещат са с кръгла, конусовидна, правоъгалана и други форми.Името му подсказва, че произхожда от Япония. Отглежда се на слънце и полусянка върху богати почви. Сравнително студоустойчив вид, но не понася силни студени ветрове.

Баграта на листата на Euonymus japonica определя 3 форми:

  • Aureovariegata - Листа, изпъстрени с жълти петна – President Gauthier;
  • Aureomarginata - Листа с жълт кант – Bravo, Elegant. Aureus;
  • Microphylla – Тъмнозелени 1-2 см листа.

          Вечнозеленият Фортунов чашкодрян – Euonymus fortunei, е катерлив храст с височина до 5 м или лежащ върху земята с вкореняващи се стъбла. Затова може да се използва за вертикално озеленяване, както и като почвопокривно растение.  Произхожда от Китай и Япония. Изисква богати почви, но издържа на засенчване. Дългите и студени зими му влияят неблагоприятно.

           Красотата на вечнозелените евонимуси се крие не само в листата, обагрени целогодишно в различни шарки в бледожълто до тъмно зелено, но и в непретенциозността им на отглеждане. Възможността им да образуват за кратко време големи и гъсти, добреоблистени храсти определя избора им от любителите на широколистните живи плетове . Формата и размерите оставете на своето въображение и сръчност.

Към групата на листопадните спадат:

Еuonymus europaea – Ръбест ( европейски ) чашкодрян

Храст или ниско дърво до 6 м. По младите клонки се образуват 4 надлъжни коркови израстъка.Разпространен е в Европа, Кавказ, Мала Азия и Сибир. Сенкоиздържлив вид е, понася и кратки засушавания, но обича плодородни почви.

Euonymus verrucose – Брадавичест чашкодрян

Младите зелени клонки на храстите са покрити с черни брадавички.Разпространен е  в Северна Италия, Източна Европа, Кавказ и Югозападна Азия. Този чашкодрян е непретенциозен към почвите, сенколюбив и студоустойчив.Ръбестият и брадавичестият чашкодрян се срещат и у нас в дъбови и смесени широколистни гори. Използват се за единични и групови засаждания и като подлес в парковете.

Euonymus alatus – Крилат чашкодрян

Клонките на този храст са четириръбести с 2-4 крилати израстъка. През есента листата му се обагрят в яркочервено. При разпукването на розово- червените кутийки се показва оранжевата месеста обвивка на семената.Родината му е Япония. Невзискателен към почвените условия и студоустойчив вид. Засажда се единично или в групи, а може да се оформи и в жив плет. През есента краси градината с яркочервените си листа, а през зимата необикновените стъбла са приятен акцент.

Разнообразието и непритенциозността на род Euonymus определя присъствието на тези красиви растения и в най- изисканите градини и тераси, където придават незаменима колоритност и разкош.

 


Тагове: euonymus чашкодряни озеленяване FioraDesign

Запишете се за нашия

Бюлетин