Статии

Ficus carica - Превъзходното смокиново дърво!

Обикновената смокиня/Ficus carica представлява листопадно дърво или храст, достигащо височина до десетина метра. Образува широка корона и се развива сравнително бързо. Произхожда от Средния Изток и цялото Северно и Южно Средиземноморие и е от семейство Moraceae.

Смокинята е приемана като символ на мира и е била свещена за много хора в древността. Според много историци смокинята е първото растение, култивирано от човека. Любопитно е, че Индонезия и Барбадос  използват смокинята за свой герб.

 Интересно е, че няма нито едно друго растение, което да „крие“ цъфтежа си. На пръв поглед смокиновото дърво няма цвят.  Китайците го наричали  „плод без цвят“.
Обяснението е, че плодът на смокинята се развива в специално адаптиран вид съцветие от множество цветове, които не се виждат. Смокините са мъжки и женски. Плодовете от женските съцветия са сладки и ядливи в сурово състояние, а тези от мъжките са зелени и се използват най-често на производството на сладко. Навлизайки в цвета, специфичен вид оса опложда смокинята, като насекомото остава там. Ензимите на растението я разграждат до прости захари.

Смокинята е непретенциозно растение и не изисква много грижи. Достатъчно е да е на слънчево изложение и да бъде поливана редовно.

В момента съществуват 700 сорта смокини и продължават да се култивират още много.

Важни стъпки в отглеждането на смокинята:

1.Смокинята е устойчива на ниски температури /до -15°/ 

2.Когато смокинята се намира в регион с по-студени и продъжителни зими, тя трябва да бъде предпазена от ветрове и да се намира на слънчево изложение.

3.Обилното и редовно поливане е задължително, за да се радвате на сладка и богата реколта.

4.От март до октомври е препоръчително да се тори, за да подсилите процеса на развитие и узряване на плодовете.


Тагове: градински център фиора смокиня ficuscarica fioragardencenter

Запишете се за нашия

Бюлетин