Статии

Фикус Еластика - Каучуковото дърво

Фикус еластика /Ficus elastica е стайно растение от семейство Moraceae. Родината му е Индия. Този вид фикус е един от най-популярните декоративни растения за дома.

Този фикус е наречен още фикус каучук или каучуковото дърво и това е така поради наличието на сок в стъблата и листата му. От този сок се прави каучук.

При естествени условия този вид фикус може да цъфти и да дава неядлив плод, а опрашването става само с определени насекоми. С оглед на факта, че у дома такъв метод на опрашване е невъзможен, той може да се размножава само вегетативно.

Каучуковото растение може успешно да го отглеждате както във Вашия дом, така и на работното Ви място. Изберете добре осветено място в интериора, като избягвате директната светлина.

Важно за растението е, че в краищата на клоните му се образуват въздушни корени, които в процеса на развитие прерастват в стволове. Благодарение на този метод на растеж, този фикус е получил името "змийско дърво".

Шест златни правила за отглеждането на каучуков фикус във вашия дом:

-Каучуковият фикус не обича преместване от едно място на друго.

-Това растение има нужда от добре осветено място без пряка слънчева светлина.

-Най-подходящото помещение е това, в което температурата е между 20-25 градуса.

-Растението се нуждае от обилно поливане. Освен това е препоръчително от време на време да чистите листата с влажна кърпа, тъй като събират много прах.

-Не се нуждае от чести пресаждания, а само когато корените запълнят саксията. Най-благоприятният период за това е пролетта или началото на лятото.

-Подхранването се прави през пролетта и продължава до есента, два пъти месечно. За това се използват течни торове, като се редуват органични и минерални.

-Растението е устойчиво на болести и вредители, така че изключително рядко се налага да се прилага обработка.


Тагове: фикус еластика fioraplants interiorplants ficus elastica фиора дизайн

Запишете се за нашия

Бюлетин