Статии

Фотиния – тепърва ще я срещаме все по-често

Фотинията /Photinia/ е малко позната у нас все още, но бързо набира популарност сред любителите-градинари.

Произхожда от Китай. Фотинията, която се продава на българския пазар е внос, предимно от Италия. Среща се като храст или като малко дърво. Може, обаче, да бъде оформена по най-различен начин – едностеблено дръвче с топчеста корона и дори няколко „топки“, последователно разположени във височина, както и многостеблен храст с по-широка или висока и прибрана корона. Основно може да намерите Photinia fraseri (с по-дребни листа) и Photinia serrulata (с по-едри листа).

По нашите географски ширини вирее доста добре, тъй като издържа на отрицателни температури до -20 ͦC. Предпочита слънчеви места, но би могло да се засади и на полу сянка. Изисква дълбока и влажна почва, ето защо е добре субстратът, който ще се използва при засаждането да има добри дренажни свойства.

През пролетта - преди и по време на цъфтежа, както и през есенните месеци е изключително красива. Ярките червени листа по върховете на клонките правят силно впечатление. Ако се засади на полусянка, връхните листа няма да бъдат с толкова наситен цвят.

Фотинията е вечнозелена, което я прави растение с висока декоративна стойност. Би могло да се засади самостоятелно или при оформяне на група от растения в градината, дори често се използва и за жив плет. Изключително подходяща при озеленяване на тераси – най-удачно с южно изложение. В този случай е желателно да се използва достатъчно голяма саксия/кашпа. И както вече сме ви съветвали – не подценявайте съда, в който ще засадите Вашето растение. На пазара вече има доста интелигентни решения (саксии, кашпи), които освен че изглеждат много изтънчено, имат и системи за напояване, така че да ви „помагат“ при грижите за растенията.


Тагове: фотиния

Запишете се за нашия

Бюлетин