Статии

Импатиенс за цветна сенчеста градина

 

Импатиенс/Impatiens или циганче е едно от най-разпространените и обичани цветя, красящи почти всеки дом или градина. Отглежда се като едногодишно или многогодишно растение в саксия на балкона или в двора. Произхожда от източна Африка и е от Семейство Балсаминови (Balsaminaceae).Импатиенса понася сянка и това го прави перфектния избор за Вашата тераса със северно изложение.

Семейството на импатиенсите (Balsaminaceae) е голямо, около 500 вида едногодишни и многогодишни тревисти растения и полухрасти. Всички те имат сочно стъбло, еднаква форма на цвета и могат да цъфтят през цялата година. Единствено техните листа са с различна форма и оцветяване, но дългият период на цъфтеж е характерен за всички.

Името му - „циганче“ от своя страна е дадено заради пъстрите си шарени цветове, които весело се усмихват в мрачния ден. Цветовете варират в голяма гама- бяло, оранжево, розово, червено, лилаво и техни нюанси.Интензивната селекция на вида е позволила създаването на множество хибриди и сортове, в това число и многогодишни, с много очарователни пъстри и кичести цветове, а също и с вариегатни листа. Трябва да се полива редовно и умерено. 

Някой от по-известните импатиенси са:

Impatiens Walleriana - В Полша е популярно и лесно за отглеждане растение. 

Impatiens Balsamina - Това е растение за цветни лехи, балкони и тераси.

Impatiens Hawkeri - У нас това е изключително декоративно растение, отглеждано на открито или на закрито.Този импатиенс има късо стъбло.

Ако търсите непретенциозно и устойчвиво на болести и вредители растение, което вирее доста добре на сянка и разполагате със северно изложение на Вашия балкон или градина, то най-правилния избор за Вас е импатиенс. Няма да сгрешите при решението си, защото, ако му бъдат създадени подходящи условия, то ще цъфти през цялото лято.


Тагове: impatiens fioraplants импатиенс озеленяване градински център

Запишете се за нашия

Бюлетин