Статии

Интериорна растителност - полезна за микроклимата в дома и офиса.

Освен чисто декоративен ефект, интериорните растения имат и редица качества, които ги правят практично решение за всеки  дом или офис. Едно от тях е именно пречистването на въздуха.

Макар помещенията да са затворени през по-голям период от време, доказано е че въздуха в тях е много по-мръсен от колкото въздуха навън. Затова е необходимо ежедневното проветряване, но разбира се това не е достатъчно. Някои от вредните вещества, които се съдържат във въздуха и могат да бъдат усвоени от подходящите интериорни растения са следните:

Формалдехид - съдържа се главно в строителните материали - дървесни частици (ПДЧ). Формалдехидът на практика е навсякъде около нас в нашите домове.

Бензол съдържа се във вредните емисии отделяни от превозни средства.

Бензен – влиза в състава на най различни видове бои като разтворител

Трихлоретилен – съдържа се в бои, лепила, лакове, смоли и др.

 

По долу са изброени подходящи растения за вашия дом, които освен че филтрират въздуха, а и не изискват особени грижи.

Хлорофитум

Много често срещано растение. Отглежда се лесно,  предпочита светли места. Ценно е заради способността му да поглъща въглеродния оксид и формалдехид от въздуха. Едно растение може да пречисти до 90% от вредните вещества във въздуха само за два дни.

Хамедорея

Не може да не сте срещали това растение в офиси, хотелски фоайета. Отглежда се лесно и е много устойчиво. Рядко израства повече от 1,5 м. Притежава свойството да поглъща вредни газове като бензен и трихлоретилен. Поставено в близост до мебели, растението поглъща отделяния от тях формалдехид.

Спатифилум

Единственото нещо което трябва да направите е да поставите растението на сянка и да се полива по-често. Спомага намаляването на плесенни спори, като се усвояват от ратсението, чрез листата, след което  попадат в корените. Разположено в мокри помещения спомага за намаляването на плесени по плочки и завеси. В светли помещения абсорбира вредни емисии.

Фикус бенджамин

Поставен във всекидневната или офис, фикусът пречиства вредните вещества, които отделят килимите, мебелите, настилките на пода. Изключитено непретенциозно растение. Лесно се размножава чрез вкореняване на резници.

Сциндапсус

Пъргаво растение, което пълзи или катери, независимо дали ще му предоставите място, за което да се засхване. Кожестите вечнозелени листа може да бъдат и с жълта окраска. Може да го поставите дори в гараж, където ще спомага пречистването на въздуха от изгорели газове.

Сансевиера

Растението има висок декоративен ефект. Може да бъде поставено и в банята. Издържа на засенчване и висока влажност. Дори тоалетните ни принадлежности излъчват вредни вещества, с които са били обработвани. Сансевиерата е чудесно решение за този проблем.

Драцена маргината

Драцените са полезна и издръжлива група растения. Туфите от тесни листа са кацнали елегантно върху вретеновидно стъбло. Поглъща формалдехид, бензол, трихлоретилен, отделяни външни вредни емисии или отделяни от лакирани настилки в дома.

Алое Вера

Много хора имат Алое  в домовете си заради лечебните си способности. Също така  обаче, растението е подходящо за подобряване на качеството на въздуха в помещенията. Помага да запази дома  свободен от бензен, който се среща че в бои и някои химически препарати за почистване.

Бръшлян

Идеален за тези от вас, които имате домашни любимци, тъй като може да намали значително наличието на фекална материя във въздуха. Усвоява формалдехида от килими, мебели, дървени настилки и др.

Нефролепис (папрат)

Стайни растения, които  предлагат красота и редица ползи. Тези растения действат като овлажнители и могат да помогнатза възстановяване на влагата във въздуха, така че те са идеални за тези, които страдат от суха кожа.Подпомагат премахване на следи от формалдехид. Изглеждат красиви във висящи кошници.

Други видове, които пречистват въздуха: Аглаонема, Сентполия, Хризантема, Евкалипт, Филодендрон.


Тагове: интериорно озеленяване FioraDesign

Запишете се за нашия

Бюлетин