Статии

Изкуството Бонсай

 

Изкуството Бонсай е създаване на миниатурна форма (миниатуриз) на естествено растящи в природата дървета и поддържането му в сравнително малък плосък съд. Създаването на бонсай е доста трудно начинание. Изисква огромно търпение и доста познания. Разбира се, има основни похвати, които задължително трябва да бъдат спазени. Първо, необходимо е да се запознаете с биологичните особености на растението, което искате да превърнете в бонсай.

 • Корен: При нормални условия кореновата система на растението се увеличава непрекъснато. За да се формира бонсай обаче, корените трябва да бъдат подрязвани, за да се спре и развитието на самото растение, тоест да се поддържа в умален вид и определена форма. Резитбите обикновено се извършват преди максимума на развитие, а именно рано напролет. По-чувствителни на резитби са иглолистните растения.
 • Стъбло: След резитбата на корените се извършва и резитба на надземната част. Съществува както частично отрязване на клони, така и цялостно отрязване.
 • Листа: Основната им функция е да синтезират органични вещества. Един от приомите за ограничаване на растежа на растението е и намаляване на листната маса.
 • Цветове и съцветия: С по-декоративен ефект са цветове и плодове с по-малки размери. Необходимо е периодът на цъфтеж да бъде съкратен, тъй като растението ще изразходва много хранителни вещества. Обикновено това се постига чрез намаляване на светлината.
 • Топлина: През зимните месеци температурата не трябва да пада под -10°C.
 • Вода: Необходимо е ежедневно поливане особено през лятото, тъй като съдът е малък и водата бързо се изпарява.
 • Почва: Тя трябва да бъде отцедлива и дренирана. Важен фактор е водният и въздушен режим на почвата. Според химичния състав на почвата има видове като магнолии, лирово дърво, които не понасят калция в почвата.

Според височината, бонсаите се разделят на 4 групи:

 • Миниатурни – до 5 см;
 • Малки – до 15 см;
 • Средни – до 30 см;
 • Големи – до 60см.

 

МЕТОДИ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА РАСТЕНИЯ

Чрез семена (мишо): Много продължителен период, който изисква сложен предсеменен етап. Неприложим за растения, които образуват кичести цветове.

Получаване на растения от природата (еямодори): Това е берз начин за получаване на растение. След като се избере подходящо растение, мястото около него се почиства и там се изкопава канал, след което с права лопата, косо се отрязват растенията. През първите две години растението се отглежда в саксия, като се съкращават постепенно корени и надземни части.

Получаване на растения чрез вкореняване на резници (сашики): Резниците биват стълбовидни и коренови. Стълбовидните резници биват в покой (зимни) и зелени (облистени). Зимните резници се добиват от едногодишни леторасти. Дължината е между 5-15 см., като трябва да има поне 2 пъпки. Резникът трябва да бъде отрязан перпендикулярно на оста си, непосредствено до пъпките.
Видове, коите се отлеждат чрез зимни резници: тополи, върби, спиреи, форзиции.
Летните резници се добиват от зелените части. Цъфтящите или плодоносещите части са неподходящи. Резниците се събират  през средата на май или началото на юли. При вечнозелените може през юли-август. Засаждането става в лек субстрат, дори само в пясък.

Получаване на растения чрез пресаждане (цугики): Извършва се от опитен човек. Пресаждането може да бъде връхно и странично, на пъпка или на калем (едногодишни части от летораста с една или няколко пъпки). Извършва се през пролетта.

Получаване на растения чрез отводки, разделяне (турики). Обикновено се прави, чрез накланяне, след което зариванена стъблото. Обикновено се прави срез в стъблото за по-бързо появяване на корените.

 

СТИЛОВЕ БОНСАИ

Метловидна форма (Окидаши)

 Едно неразклонено стъбло, което се стеснява леко към върха. Ако някои от основните разклонения започнат да се удебеляват, то те се отстраняват.

Стил Чо Кан

Короната има строго триъгален вид. Обикновено се прави от иглолистни растения. Не се допуска срещуположно разполагане на разклоненията.

Форма Мойоги

Стъблото не е право. Клоните трябва да са почти хоризонтални. Характерна е за широколистни видове.

Каскадна форма

 Това са нормални видове, които са засадени в наведено положение и привързани към самия съд. Съдът трябва да бъде по-дълбок.

Стил Шароники

 Получават се от растения, взети от природата. Една част от растенията е суха, а друга е жива.

Многостъблени форми

Трябва да са нечетен брой, разположени в различни прави и да са с различна височина.

Форми със скален къс

 Скалните късове трябва да са шуплести, варовикови, неравни. Не трябва да са гладки.


Тагове: бонсай FioraPlants FioraDesign

Запишете се за нашия

Бюлетин