Статии

Как да изберем букет ?

В навечерието на 8-март, настъпва моментът и за Вашия избор на цветя. Пазарът изобилства от различни видове букети, аранжировки, саксийни цветя. Дали ще изберете да закупите цветята от скъп бутик или от улицата, може би не сте се замисляли, но почти всички те идват от едно и също място. Разликата е единствено в аранжирането им, що се отнася до рязания цвят.

Освен традиционните рози, алстромерии, хризантеми и др., може да изберете и тематични цветя с оглед настъпващата пролет, като например връзка лалета или фрезии. От няколко години, на пазара се предлагат и засадени в малки посадъчни контейнери зюмбюли, което   гарантира определена издръжливост.

Така или иначе, трябва да знаете, че всички цветя в София идват от цветната борсата на пазара Димитър Петков. Оттам всяка сутрин зареждат всички магазини за цветя. От тази гледна точка скъпия бутик  за цветя не ви гарантира по различни цветя.
Разбира се, не трябва да се забравя, че в бутика може да купите отлично направени аранжировки с висок декоративен ефект, за разлика от други места.

Какво трябва да знаем при избора на букет?

Ако изберете да подарите букет, препоръчвам Ви аранжирането да стане пред Вас. Необходимо е просто да посочите желаната комбинация. В повечето случаи готовите букети се правят от по-стари цветя. Опитните аранжори могат да прикрият доста добре недостатъците на рязания цвят. Избягвайте рози, поръсени с брокат или лалета, увити в кокосови влакна. Тази техника се използва, за да се прикрие остарелия им вид.
Също така, избягвайте да купувате букети от рязан цвят отвън, където температурата обичайно е ниска през месец март. След като бъде внесен в стайно помещение с нормална температура - 20-22 градуса, цветята в букета губят свежестта си само за няколко часа. Това се дължи на рязката смяна на температурата. Вероятно повечето от Вас, дами, са получавали рози, с които се е случвало точно това.

Ето и някои примери за цветя, на които може да обърнете внимание, преди да закупите букет.


Хризантеми
Наличието на покафеняло петно в средата на цвета означава, че те са стари и е започнало повяхване. Също така, листата около стъблото трябва да са свежи. Хризантемата има голяма трайност – може да издържи в добра кондиция няколко седмици. Ако, обаче, са на лице споменатите състояния, то те биха издържали едва нялколко дни преди окончателно да загубят свежестта си.

Рози
При избор на рози обърнете внимание на  чашката – тя не трябва да бъде много отворна. При странично хващане тя трябва да е плътна и стегната. По-дълготрайни, с едър цвят и стъбло, както и висока декоративна стойност са еквадорските рози.

Лалета, зюмбюли, фрезии, нарциси са пролетноцъфтящи видове и купени през март би трябвало да бъдат свежи и с добро качество.

Удоволствието да получиш цветя от любим човек е несравнимо. Ето и няколко тънкости, които ще удължат живота им във вазата: желателно е преди това стъблата да бъдат подрязани косо; водата трябва да се сменя най-малко на всеки два дни, а при някои видове – дори ежедневно.

И накрая, красотата на цветята е самодостатъчна и всяко прекаляване с цветни хартии, целофани и допълнителни аксесоари към тях, може да развали ефекта. Ние предпочитаме семпли букети или сезонни цъфтящи видове.
 

Стабилизирани растения

В последните години се наблюдава нова тенденция в цветарството и интериорната растителност. Стабилизираните растения не се нуждаят от никаква поддръжка и запазват вечно своята красота и вид. Те са естествен материал ,обработен по специален начин. Такъв тип растения са така наречените – „вечни рози“. Но това , което повечето от Вас не знаят е ,че освен рози , може да се сдобиете и с много други интересни видове стабилизирани растения: от тревисти видове с цъфтеж до бонсаи и малки дръвчета. Това е оригинален подарък , който ще напомня вечно за споделения момент.Ние можем да асистираме с избора и аранжировката на стабилизирани растения. 

В галерията по-долу може да разгледате стабилизираните растения на Fiora Design. 


Тагове: букет аранжировки FioraDesign FioraPlants

Запишете се за нашия

Бюлетин