Статии

Как да превърнем покрива в градина?

Когато говорим за покривно озеленяване, повечето хора си представят, че става въпрос за поставяне на цветя на балкона или нареждане на саксии с туи по периферията на тераси или покриви. Разбира се, това е решение за повечето малки наши тераси в жилищните блокове.

Ако се замислите обаче, има толкова много покривни пространства, които не се използват ефективно. Всъщност, най-голяма площ в градовете заемат именно покривите (в това число и покривите на подземни гаражи и терасите), а половината от тях са плоски и биха могли да се превърнат в истински градини. Те успешно могат да се превърнат в малки оазиси в бетоновата градска джунгла.

Създаването на нова биосреда върху една сграда изисква определени технически изисквания, за да функционира правилно градината със сградата, а именно да няма течове, заблатяване или преливане при обилни валежи, задръстване, падане на части при вятър и много други.
Три са основните компоненти над конструкцията, за да имаме зелен покрив: подходяща хидроизолация, дренаж и субстрат за зелени покриви. След постигане на всичко това следва и самото озеленяване.
Не забравяйте, че едно растение би загинало по-скоро от прекомерно задържане на вода в корените, отколкото от засушаване.  Не случайно в дъното на всяка саксия има отвори за дренаж.

Дренажът представлява мембрана, която задържа определено количество вода, необходимо за растенията, като в същото време има отвори и улеи за бързото оттичане на излишната вода при валежи и аерация за растенията.

Субстратът в по-голямата си част е минерален, т. е. не можем да използваме обикновена почва,  тъй като тя няма необходимите дренажни качества. Той следва да бъде изготвен според вида зелен покрив, да абсорбира бързо водата при прекомерни валежи и дори порои, но в същото време трябва да задържа и хранителни вещества, необходими за растенията.

Според вида на конструкцията и изискванията на потребителите, зелените покриви се делят на две основни групи:


Екстензивни зелени покриви
Зелени покриви с дебелина на субстрата от 7-8 см са с малко тегло. Подходящи са за наклонени покриви, за покриви с ограничена товароносимост, големи покривни пространства. Това е  една икономична система с минимална поддръжка.


Интензивни зелени покриви са всички останали с дебелина на субстрата над 15 см. Те са подходящи за трева, храсти, малки дървета и др. При тях могат да се използват най-различни декоративни видове в комбинация с настилки от павета, плочи, дървен декинг и др.


Тагове: зелен покрив покривна градина

Запишете се за нашия

Бюлетин