Статии

Кипарис

Представителите на семейство Кипарисови (Cupressaceae) са вечнозелени дървета и храсти, които се срещат навсякъде в Европа, Америка, Азия - главно в субтропичния пояс. Семейството се разделя на 4 основни подсемейства, като три от тях са по-известни и сигурно сте ги срещали в България, а именно: Кипарисови, Туя и Хвойна или Смрика.
Кипарисови (Cupressoideae)
Безспорно най-красивото и впечатляващо дърво е именно кипарисът, който се използва от хилядолетия по средиземноморието. Произхожда от Мала Азия, Кипър, Северен Иран. Достига височина от 20-30 м. Според легендата в Древна Гърция, Кипарис е митична фигура, приятел на бог Аполон, който го е превърнал в дърво, за да скърби вечно за гибелта му. Остров Кипър получава наименованието си именно от дървото Кипарис, според друга версия.
В Римската империя започва да се отглежда като декоративно дърво, след което римляните го разпостраняват в цялата империя. Така от древността кипарисът продължава да бъде популярен и в наши дни. В този ред на мисли, споменавам латинското му наименование - Cupressus sempervirens.

Използване:
Кипарисът е топлолюбив и светлолюбив вид, който не е взискателен към почвените условия. В България успешно се развива по южните и топли райони – Бургас, Пловдив, Кричим, Сандански. При температури от -20°C частично започва да измръзва, което го прави неподходящ за използване в северна България и София.
Други видове от това подсемейство са Аризонски кипарис, Лъжекипарис. Те са студоустойчиви и невзискателни видове и успешно се развиват навсякъде в България


 

Запишете се за нашия

Бюлетин