Статии

Как да отгледаме маслиново дръвче на двора?

Маслините (Olea) са род бавнорастящи, но дълголетни дървета от семейство Маслинови (Oleaceae), широко разпространени от Средиземноморието и Южна Африка до Югоизточна Азия, Южен Китай, и Източна Австралия. Те са вечнозелени, с дребни листа, а плодът им има костилка. Клоните са тънки, но гъсто разположени. Листата на повечето маслини са покрити с восък, който ги предпазва от изпарението на вода по време на горещите и сухи периоди.

Маслината е субтропично вечнозелено растение и дърветата са изключително дълголетни. У нас тази култура се отглежда предимно с декоративна цел в контейнери, като през зимния период трябва да се защити от студа.

Най-известният вид е европейската маслина (Olea europaea), която се използва от древни времена за производство на зехтин или за консумация на самия плод. Най-подходящи сортове за нашите географски ширини и по-конкретно само в някои микро райони са сортовете Агрио (дива – зелена) и Петро (камък – черна). В България може да вирее единствено в ИвайловградскоПловдивско – полите на Родопите и Петричко, както и по Черноморието, но само на защитени от вятър места.

Плододаването започва 3 – 4 година като цветовете се образуват на младите клонки, а самите плодове узряват през есента и зимата.

Опитите в България да се създаде маслиново насаждение до скоро са били неуспешни, но с промяната на климата това вече е възможно в южните райони на страната. Там са създадени насаждения с по-студоустойчиви сортове от Северна Гърция, а вече се радват и на първите добиви. През 2009 в района на Кърджали са засадени 110 фиданки от студоустойчив испански сорт Арпекина присаден върху гръцка подложка, който издържа температури до -20 °C и притежава висока масленост. Въпреки добрите резултати, не се препоръчва засаждане на големи площи, защото опасността от измръзване е голяма.

Отглеждането на маслиново дръвче се обуславя от редица фактори на средата. На първо място са температурите. Голяма роля играе изложението и защитата от студени въздушни течения. Маслината е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове. Все пак предпочита горещо лято и мека зима, т.е. много слънце. Издръжливостта на ниски температури зависи от сорта и възрастта на дървото. Варира от -12 до -18 градуса. Силните ветрове през зимата могат да причинят повреди по листата, пъпките и по-тънките клони. Най-чувствителни на ниски температури са цветовете на маслината - издържат до минус 2 градуса, а зрелите плодове до - минус 3.

Маслината изисква много светлина, за да расте и да се развива правилно. Растението не понася засенчване.  Подходящи за нея са леки, аерирани, водопропускливи и чакълести почви.

Маслината се отглежда сравнително лесно, независимо дали е засадена в контейнер или в промишлено насаждение. Тя има малко неприятели, а и с болести се сблъсква рядко. Това дава възможност да се отглежда по екологосъобразен начин. Плодовете й се използват предимно в преработено състояние, като почти няма отпадни материали.

Ние Ви препоръчваме да отглеждате маслините в саксии или контейнери. Това Ви дава възможност да я преместите на закрито или защитено място от ниски температури и студени течения. Най-подходящи за тази цел са оранжериите, които се инсталират на двора. Ако не разполагате с оранжерия, използвайте неотопляемо, но светло помещение и поливайте маслината умерено през този период. На пролет (след преминаване на късните пролетни студове) изкарайте маслината на двора и й се наслаждавайте до края на ноември месец! 

 

При нас може да откриете маслини, оформени като бонсай с впечатляващо стъбло и интересни форми! 


Тагове: фиора градински център озеленяване fiora garden

Запишете се за нашия

Бюлетин