Статии

Растенията , които подобряват съня !

Един от начините да се гарантира по-добро качество на съня е да попълните вашия дом с красиви цветя и растения, които спомагат за Вашия по-добър сън. По този начин не само ще имате красиво аранжиран дом, а и тези растения ще благоприядстват здравия ви сън и здравословен начин на живот.Според последни изледвания на НАСА има голямо разнообразие от растения, които освен, че пречистват въдуха ,оказват съществено влияние върху качеството на съня.

Лавандула

Може би едно от най-ефикасните растения, които се използват за лечение против безсъние. Лавандулата намалява тревожността, забавя сърдечния ритъм и понижава кръвното налягане.Пазара изобилства от медикаменти базирани на екстракт от лавандула, ароматни маски, мехлеми и т. н., дори се предлагат и лавандулови матраци.
Може би за Вашата спалня просто трябва да се доверите на една лавандула поставена в саксия.

Жасмин

Това екзотично растение има лек, успокояващ ефект върху тялото и ума. Изследване доказва намаляване на нивата на тревожност, което неминуемо води до по-добро качество на съня. Освен това се повишава бдителността и производителността през деня.

Сансевиера

Освен с изумителния и прекрасен външен вид, растениято е подходящо за Вашата спалня ,тъй като през нощта превръща въглеродния диоксид в кислород. Сансевиерата също филтрира много от вредните домашни токсини, а именно формалдехид, трихлоретилен и бензол.

Алое

Алое е  от категорията на пречистващите въздуха растения. Растение с висок декоративен ефект, което е подходящо за интериора. Отделя кислород през нощта. Не изисква особени грижи.Наречено е "растение на безсмъртието" от египтяните, алоето се възпроизвежда лесно, така че ако си купите едно растение скоро може да захраните и вашите съседи. Позиционирано до прозореца усвоява пряката слънчева светлинана.

Хлорофитум

Много често срещано растение. Отглежда се лесно,  предпочита светли места. Ценно е заради способността му да поглъща въглеродния оксид и формалдехид от въздуха. Едно растение може да пречисти до 90% от вредните вещества във въздуха само за два дни.Поглъща неприятни миризми от нови мебели, ламинати, паркети, лепила и др. Тези качества на хлорофитума определено ще подобрят съня Ви.

Спатифилум

Единственото нещо което трябва да направите е да поставите растението на сянка и да се полива по-често. Спомага намаляването на плесенни спори, които се усвояват от растението, чрез листата, след което  попадат в корените. Разположено в спалнята спомага за абсорбиране на вредни емисии. Влагата отделяща се от тези цветя може да повиши влажността на помещението.

Сциндапсус

Това е друго мощно растение, което ако му позволите ще направи обилна листна маса много бързо. Сциндапсуса е невероятно растение за пречистване на въздуха. Освен че е една от най-популярните и надеждни стайни растения на разположение днес, също така намира все по-широко приложение в изграждане на зелени стени.

Гардения

Най-често като стайно растение се отглежда жасминовата гардения (G. jasminoides). Гардениите имат бели цветове и красив аромат- и те също могат да имат забележително седативен ефект върху тези, които се вдишват аромата им.В проучване от 2010 г., проведено от учени в университет в Дюселдорф показва, че гарденията оказва благоприятно, успокоително влияние върху тялото и мозъка.

Валериана (Лечебна дилянка)

Едва ли има някой да не го асоциира валериана с хапчета за успокоение. Може би много малко хора знаят, че това всъщност е многогодишно растение, което цъфти през май-юни.Цветовете са използвани за парфюм още през 16-ти век. За пръв път римският лекар и философ Гален предписва корени от валериана за безсъние.
Ако искате да имате това растение във Вашата спалня трябва да знаете, че тя се нуждае от пълно слънце в продължение на 6 часа на ден.


Тагове: растения подобряващи съня FioraDesign

Запишете се за нашия

Бюлетин