Статии

Седумите – растенията на бъдещето

С оглед променящата се околна среда и все по-високите температури с всяка изминала година, представям на Вашето внимание род Седуми, които не само понасят тези промени, но и се чувстват прекрасно.

Също така, за да съумеем да отговорим на предизвикателствета на времето е необходимо да погледнем „извън рамката“, като по този начин можем да спестим средства и усилия, за да постигнем ефекта, който целим.

Седумите са добре познати многогодишни нискостеблени растения. Родът принадлежи на сем. Crassulaceae (Дебелецови) и наброява около 400 вида. Наимеонаванието Sedum в превод от латинкси означава „да седна“.

Предлагат голямо разнообразие от уникални текстури и цветове.

Безспорно най-големото им предимство  е способността им да издържат  високите температури и топлина, посредством своите дебели и месести листа. Не случайно в България тези сукуленти се наричат  тлъстига.
Нискостеблени или стелещи се, те не се нуждаят от подрязване.
Не са агресивни и не биха могли да подтиснат други видове.
Те са сухоустойчиви и страдат от прекомерно поливане.

За да не сме голословни, даваме пример с така нашумелите напоследък „зелени релси“. Наистина ефекта за трева по релсите е много впечатляващ. За да озеленим, обаче, повече такива пространства ще са необходими много усилия и средства, защото тревата изисква поливане всеки ден по два пъти и то обилно, т.е. трябва да се изградят напоителни системи. Необходимо е да се коси ежеседмично, торене и не на последно място - качествен дренаж.

Ако заменим тревата със седуми ще спестим много време, средства и усилия, защото:

  • седумите са нискостеблени и не се нуждаят от косене;
  • поливането е сведено до минимум (дори да се инсталира поливна система, тя е е с капково напояване и няма да е толкова скъпа);
  • налични са устойчиви сортове на замърсяване на въздуха така и на утъпкване;
  • лесно се размножават и въпреки, че те се разпространяват бързо, не са агресивни.

Неслучайно те са един от основните елементи в скални кътове и алпинеуми.

Не обичат прекомерната влага и тежките глинести почви. Тези многогодишни сукуленти изискват добре дренирани почви.

И не напоследно място, седумите са основният растителен вид, използван за строителство на зелени покриви, като годишно в света се използват милиони видове за този тип устойчиво строителство.

Видове:

Sedum spectabile (Дебелата Мара)
Освен безпорните лечебни свойства, които притежава това растение, може да се ползва за акцент в скални кътове, алпинеуми, цветни бордюри и др. Достига височина до 50 см. Цъфти в розово в края на лятото и притежава дебели месести листа. Предпочита пряко слънце и дренирана почва

Sedum “Purple Emperior” e фантастична нова селекция, предлага много тъмно лилава багра, с розови цветове през лятото.

Sedum acre – има бърз разтеж, тъмнозелени месести листа и цъфти в жълто през лятото.

Sedum Ogon – особено привлекателен заради ярката зелена маса, която образува. Понася засенчване

Sedum spathulifolium - този вид седуми растат бързо, като дори са способни да изпреварят плевелите. Листната маса е сребриста и цъфти в жълто. Предпочита пряко слънце, може да понесе засенчване за кратко.

Sedum sieboldii - грациозни и очарователно растение, предлага синьо-зелени листа, които често преливат в лилаво. Те изглеждат страхотно с появата на розовия цъфтеж през есента.

Sedum tricolor – добавете допълнителни цветове във вашия алпинеум или скален кът с този пъстър вид седум. Предпочита пряко слънце и дренирана почва.

Sedum Red Dragon – един от най популярните видове седуми на земята. Вечнозелена тлъстига с пурпурно-червени листа. Цъфти в края на лятото в розово. Пряко слънце и дренирана почва.

Sedum grissebachii – притежава бърз разтеж и финни малки зелени листа. Разположени на гъсто образуват много гъста текстура.

Sedum Blue Spruce – особено ценно поради своята синя листна маса. Притежава висок декоративен ефект в комбинация с жътия си цъфтеж през лятото.

По-известни интериорни цветя от същото семейство са Crassula (дървото на живота), Каланхое и др.


Тагове: седуми

Запишете се за нашия

Бюлетин