Статии

Сезонът на хризантемите

Хризантемите са отглеждани в Китай още през XV век преди новата ера. Пренесени в Япония през VIII ми век, те се превръщат в държавен печат на страната.
В Европа хризантемите са пренесени след XVII ти век. Наименованието произлиза от гръцките думи chrysos – злато, и anthemon – цвят.

С времето родът Chrysanthemum e претърпял редица промени и са се обособили следните родове:

Едногодишни същински представители на род Chrisanthemum. Доскоро родът на хризантемите съдържаше огромно видово разнообразие. Сега под латинското наименование са три едногодишни представителя: Х. Коронариум, Х. Сегетум и Х. Каринатум.

Многогодишни:
- пиретруми (Pyretrum);
- маргарити ( Leucanthemum);
- есенни хризантеми (р. Dendranthema).

Пиретрумът е многогодишно растение със силно изразен инсектициден ефект. През първата година на разсаждането пиретрумът се развива много бавно, а започва да плодоноси от втората година. Пиретрумът не е капризен по отношение на хранителните вещества в почвата, но е отзивчив на торене с фосфорни и калиеви торове, които засилват неговата зимоустойчивост.
Маргаритка ( Leucanthemum). Цветовете са кичести и бели. В центъра на всяко съцветие има жълто ‚‘‘око‘‘. Разделяйте растенията на всеки две или три години. На есен отрежете стъблата до равнището на почвата.

Дендратема (есенни хризантеми). Цялото разообразие от хризантеми е вписано в Дедрантемата, а цветарските хризантеми са основна група. Градинските хризантеми са издръжливи, през зимата обаче трябва да се редуцира височината до около 10 см.Делят се на три групи: корейски хризантеми – достигат височина 60-90 см и цъфтят от октомври до първите студове.

Втората група – хибридите Rubellum. Достигат височина до 90см, храстовидни цветя с много клонки, и биват полукичести и кичести сортове.

Третата група хризантеми е Garden Mums. Растенията са високи около 45 см, а силно разклонените стъбла са покрити с цвят от август до първите студове.

При всички хризантеми трябва да разсадите вкоренените резници в края на май.
Пензирайте връхчетата на нарастване, ако растението не се е разклонило.

Как да размножаваме хризантемите?

Разделяне на корените. Този метод се използва при корейските хризантеми и при хибридите Rubellum. Напролет могат да се извадят миналогодишните ризоми като се отделят външните части. Всяка част трябва да има нови стръкове и корени.
Вкореняване на резници. Този метод се използва при цветарските хризантеми. Ризомите от миналата година се пазят в оранжерия. През февруари-април се правят резници от стръковете при основата на стъблата, не от страничните. След което се засаждат в малки саксийки.

 

В Градински център Фиора може да намерите разнообразие от хризантеми - различни цветове и компактни форми. 


Тагове: хризантеми есен фиора градински център fioraplants gardencenter

Запишете се за нашия

Бюлетин