Статии

Кралското растение в интериора - Стрелиция

Стрелицията/ Strelitzia spp. е многогодишно растение с едри листа и цвят в своеобразна форма и ярка окраска. Дивите стрелиции са наистина гигантски с размери, достигащи 10м височина. Растението произхожда от Южна Африка и е от семейство Strelitziaceae.

Други наименования на Стрелицията са „Райска птица“ и „Жеравно цвете“, което произхожда от прекрасните цветове, които има това екзотично растение.Те наподобяват формата на глава на птица.

В качеството си на стайно растение е получила популярност повече като кралската стрелиция.

Това интериорно растение е станало толкова популярно благодарение на своя цъфтеж, който превъзхожда този на другите интериорни растения. Цветето се развива над листата върху дълго стъбло, а самото то е във формата на фламинго с гребен

У нас растението се култивира предимно за отрязан цвят, но се прилага широко и в интериора. Интересно е, че стрелицията може да цъфти не един, а няколко пъти в годината, като най-често е през пролетта.

Има много малко видове от това растение - общо 4 вида. Стрелиция "Николай" и Стрелиция "Роял" са най-често използваните форми. Забележително е, че и двата вида са получили името си в чест на кралски особи.

Важни грижи при отглеждането на Стрелицията:

1.Най-важното правило е Стрелицията е да получава пряка слънчева светлина.

2.Температурата в помещението трябва да е между 18-21°С. Температурата не бива да пада под 10°С

3.Нуждае се от често поливане, особено по време на цъфтежа.

4.Най-подходяща почва за стрелицията е смес от хумус, глина и пясък. Задължително се полага дренаж, за да се избегне загниване на корените.

5.Препоръчително е да се тори два пъти месечно по време на цъфтежа, като през останалия период може да се ограничи до един път на 4-5 седмици.

6.Стрелицията развива мощна коренова система и има нужда от голяма саксия/кашпа.

В градински център „Фиора“ може да намерите така любимата стрелиция „Николай“ .


Тагове: градински център интериорно озеленяване стрелиция фиора fioraplants strelizia

Запишете се за нашия

Бюлетин