Статии

Съвети за поддържане на тревните площи

Поддържането на тревните площи се състои от няколко основни процеса, с които ще подпомогнете правилното развитие на тревния чим и неговата устойчивост в годините.

Ето и нашите 7 съвета за свежа и зелена тревна площ.

1. ПОЛИВАНЕ

Поливането е жизненоважно за добрия вид на тревната площ. Тук ще спестите много време и усилия, ако вече имате изградена поливна система, която може да настроите кога и по колко време да полива. По правило най-подходящото време за поливане е привечер или много рано сутрин.

По този начин давате ценно време на тревата и почвата да абсорбират цялото количество вода, което не би било възможно по време на горещите часове от деня. При новозасяти тревни площи е необходимо почвата да се поддържа непрекъснато влажна, докато се заздрави тревния чим. Тревните площи с интензивно поддържане се нуждаят от ежедневно поливане. Нормата за поливане е 10-15 л/м². 

2. ПОДХРАНВАНЕ

Колкото по-често се коси и се използва една тревна площ, толкова по-често тя се нуждае от торене. Тревните площи се подхранват с комплексен тор NPK като съотношението между отделните елементи зависи от сезона, по време на който торите.

През пролетта и средата на лятото се използва тор с по-високо съдържание на азот, а по време на есента трябва да се увеличи калият, който ще подсили тревната площ преди настъпващата зима. 

По време на вегетация (май,юни,юли,август), когато се коси и се полива често, трябва да се добави и амониева селитра с норма 3 до 4кг./100кв.м. веднъж месечно. Избягвайте да торите, ако денят се очертава да бъде с много високи температури.

3.КОСЕНЕ

Интензивно поддържаните тревни площи не бива да бъдат по-високи от 7-10 см. Височината на косене зависи от пренадзначението на тревните площи, от почвената и въздушната влажност и от морфологичните особености на тревите. Интензивно поддържаните треви се косят на 3-4 см. Трябва да се коси по-често и на не по-ниско от 3 см. В периода на интензивна вегетация се коси на всеки 5-7 дни.Ако  не събирате окосената трева, това може да доведе до разпространявнето на плевели и други неприятни последствия.

Преди да настъпи зимата тревния чим трябва да се остави по-висок – около 7-10см.

4.ВЕРТИКУЛИРАНЕ

Това е процес, който представлява изваждане на мъртвата и суха трева от основата на тревата. Този слой възпрепядства правилното развитие на тревите, спира достъпа на вода, кислород и хранителни вещества до почвата.

За малки дворове и градини се използва гребло, с което се вертикулира в две перпендикулярни посоки. Достатъчно е този процес да се извърши два пъти годишно- пролет и есен.

5.АЕРИРАНЕ

Това е радикален метод за подмладяване и възобновяване на стари тревни площи. Придружен е с интензивно подсяване с нова тревна смеска. Чрез него се пробожда тревната площ на дълбочина 6 до 12 см с аериращи машини. Прилага се, за да подобри достъпа на кислород до корените, растежа на тревата, дренажните свойства на почвата и да стимулира възобновителната способност на тревата.

6.ВАЛИРАНЕ

Този процес се извършва върху просъхнала повърхност и способства за укрепването на чима и ускорява израстването на тревата. Чрез валирането ще постигнете равни тревни площи и равномерно разпределен чим. Валира се след косене и е препоръчително валякът да бъде с тегло над 100кг.

7. КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТИ 

Всеки терен има своите уникални условия, почва, климат, тревни видове, наклон и тн. Специалистите озеленители имат богат опит в поддържането на различни тревни площи. При нужда, винаги може да се консултирате с нас! 


Тагове: fiora garden grass gardening озеленяване градински център

Запишете се за нашия

Бюлетин