Статии

Японски клен - аристократът във Вашата градина

Японският клен е едно от най- предпочитаните дървета, използвани в озеленяването. Атрактивността му се дължи на  малките размери, красивата форма на листата и короната и невероятните му цветове – от наситено златно до пурпурно червено. Изключително ефектен е като солитерно растение или за цветен акцент в градината.

Acer palmatum, наричан палмолистен или японски клен, принадлежи към сем. Aceraceae -  Яворови ( Кленови).  Представлява храст или ниско дърво с височина до 8 м, със заоблена корона. През есента се обагрят в червено.

Произхожда от Япония и Корея. Взискателен е към почвените условия, бавнорастящ и средностудоустойчив. Размножава се чрез семена. Въпреки че японският клен е по-толерантен към високи температури от повечето кленове, той се нуждае от сянка,  в противен случай листата му изгарят, започвайки от периферията. Ако обаче са на твърде дълбока сянка, червенолистните сортове не могат да постигнат така характерния си интензивно червен цвят. Предпочита леко кисели, песъкливи почви, с неголямо количество органична материя. Изберете му защитено от вятъра място.

Съществуват около 300 разновидности на японския клен - от миниатюри за алпинеуми до големи дървета, с огромно разнообразие на листата, цвета и размера. Повечето от тях се нуждаят от присадки и специални грижи, за да запазят характеристиките си.

Видът е доста богат на форми като едни от най- красивите са:

  • Atropurpureum – с 5- делни листа, тъмночервени през целия вегетационене период, напр. Blood Good
  • Dissectum – с 5-9- делни зелени листа, дълбоко разсечени до основата и отново дълбоко разсечени. От този вариатет са Crimson Queen, Inaba Shidare.
  • Ornatum – по форма приличат на листата на var. dissectum, но са червено обагрени.

Има и форми със зелени листа, които наесен превръщат храста в жълт, оранжев или червен облак. А сортът Sango Kaku акцентира и с червено обагрените си стъбла в зимната градина.

Независимо коя корона или форма и цвят на листата на яонския клен изберете, Вие ще имате едно истинско бижу в градината.


Тагове: японски клен acer

Запишете се за нашия

Бюлетин