Статии

Зацветяване - композиции и растителни видове

Цветята са най-многобройните видове растения в света и наброяват над 60 000 вида. Те са не само различни видове, но се отличават и по местообитание. Едва ли има човек, който да познава всички, наред със изискванията към средата.

Част от тази обширна наука за цветята е приложното цветарство или казано накратко - зацветяването.

Зацветяването изисква определен обем от знания и умения за растителни видове, начин на композиране и усет към естетичното. За да се създаде определено съчетание от цветя е необходимо да знаем какви са видовете композиции, които са се наложили в света още от преди стотици години.

 

Композиции от цветя и камък

 • Алпинеум. Съчетание на естествен камък със скални образувания. Растенията трябва да бъдат с опознавателен характер и изискванията към тях е те да са от конкретна зона.

Видове: Полигонум, Анемоне, Делфиниум, Вероника, Ахилея, Арабис,  Иберис и др.

 • Скален кът. Съчетание от скални каменни групи с тревисти и декоративни растения. За разлика от алпинеума, тук могат да се използват много повече едногодишни, двугодишни и многогодишни растения.

Видове: Флокс, Лавандула, Пулсатила, Сагина, Седуми, Армерия, Астер, Кампанула и др.

 • Каменна леха. В малка площ се разполагат камъни с различна големина и чакъл, между които се разполагат растенията.
 • Цъфтяща алея. Разполагат се каменни плочи с по-голяма фуга, като там се засаждат ниски цъфтящи растения.


Композиции от цветя със свободна форма

 • Солитер. Това е единично растение, засадено на тревна площ. Служи за акцент и, ако искаме да акцентираме върху дадено цвете, то трябва да е високо над 50 см, с много висок декоративен ефект. Такива цветя могат да бъдат: роза, ружа, канна и др.
 • Група. Малко на брой растения, които са разположени в тревна площ. Тя може да бъде от един вид и смесена от два или няколко вида. Тук няма ограничения за използваните видове.
 • Остров от перенни.Тук на малка площ са засадени многогодишни цветя, които трябва да се възприемат като едно цяло. Задължително е използването само на многогодишни цветя с голямо видово разнообразие. Площ: 5-20 кв. м. Видове, които може да ползвате сега през лятото: Вероника, Аквилегия, Делфиниум, Здравец, Ирис, Божур, Саксифрага, Астилбе, Гайлардия, Хемерокалис , Хеухера, Потентила и много други.

 

Композиции с удължени форми

Тук цветята остават с почти еднакви широчини по протежението им.

 • Ивица: Ивицата цветя може да бъде с размер от 50 см до 2 метра. Цветята могат да се засадят по-нарядко и така да се разграничи отделното цвете.
 • Бордюр. Тук широчината на композицията е съвсем малка - до 50 см. Височината също е малка - до 20-30см. Растенията трябва да са гъсти, с голяма плътност.

Видове: Сенецио, Бегония, Колеус и др.

 

Композиции с геометрични форми

 • Геометрична фигура. Фигурата представлява квадрат, правоъгалник, тръгълник и др. Видовете се подреждат по височина от периферията към центъра на фигурата
 • Сложна геометрична фигура. Най-често се свързва с направа на лого или някаква композиция от фигури.
 • Мозайка. Това е класически тип цветна композиция, която е изградена от ниски гъсти растения. Тук основният вид е един, а вътре се разполага дадена фигура. Тук повърхността трябва да е изравнена и видовете трябва да търпят подстригване.

Висящи кошници

Най-известните видове за висящи кошници са Пеларгониум (мушкато), Фукция, Петуния, Лобелия, Бегония. Може да се ползва и Бръшлян, Хелихризум, Глехома. През зимата може да ползвате теменужки и Белис (паричка), Ерика.

Почвопокривни растения

Те успешно могат да завладеят дадено пространство. Повечето са нискорастящи.
Видове: Сенецио, Сапонария, Саксифрага, Здравец, Хеухера, Бергения, Ламиум, Непета, Стахис и др.


Тагове: озеленяване зацветяване композиции FioraDesign

Запишете се за нашия

Бюлетин