Статии

Зелените стени като метод за подобряване на качеството на въздуха.

Здравословният начин на живот е тема , която все по-често ни вълнува и всички ние се стремим да постигнем баланс в това отношение. Един от факторите на обкръжаващата ни среда е качеството на въздуха , който дишаме. В последните години стремежът към постигането на положителен резултат в тази насока обединява специалисти от различни сфери в името на подобряването на качеството на живот ,който водим.

„Фиора Дизайн“ предлага решение на проблема за качеството на въздуха , както за офиса , така и за дома.

 

КЪДЕ СЕ КОРЕНИ ПРОБЛЕМЪТ С КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА? 

 

Финото прахово замърсяване е един от водещите фактори , определящ качеството на въздуха. Известно е , че това е резултат от вредните емисии, които всички производствени и транспортни процеси отделят във въздуха. Също така постигането на положителен резултат в тази насока зависи от едновременното действие на всички нас с цел ограничаване на този вид замърсяване. Този процес отнема много време и неговият ефект може би ще се отрази след години. Но съществува още един определящ фактор , върху който ние имаме контрол и можем да променим още днес : влажността на въздуха в помещенията. 

 

ЗДРАВОСЛОВНАТА СРЕДА 

 

Установено е , че здравословната работна и домашна атмосфера  трябва да предлага между  40% и 60% относителна влажност на въздуха.Това ,обаче, се оказва трудно постижимо особено през зимния период , тъй като използваните от нас отоплителни инсталации изсушават въздуха твърде много. Офис помещенията са местата , в които често влажността на въздуха не достига дори 40%.Измерени стойности в офис сгради показват резултати от 30% относителна влажност, което дори не се доближава до долната граница на здравословно приетите стойности. Този нисък процент може да доведе до различни респираторни заболявания и проблеми с дихателната система. 

 

РЕШЕНИЕТО

 

Живите зелени стени и декоративните стени от скандинавски мъх могат да бъдат Ваш доверен партньор в решаването на проблема. Зелените стени са метод за повишаване на здравословния начин на живот. Освен, че живите растения произвеждат кислород и задържат финото прахово замърсяване , те овлажняват и въздуха. Това се случва благодарение на физиологичните процеси в растенията. Също така имат способността да шумоизолират и да подобрят естетичния вид на фасадата или помещенията. Чрез своето покритие могат да намалят летните температури вътре в помещенията до 10 градуса  и да спестят 23%  от ел. потреблението през този сезон.Те задържат топлината през студените месеци и охлаждат помещенията през летния сезон.

Проучване сочи , че за помещение от 650 кв.м. , обитавано от 8 служители , са необходими над 91л. вода , за да се постигне необходимата влажност от 55%.Необходимото повишаване на влажността може да се постигне чрез 23 кв.м. зелена стена или 13 кв.м. водна стена .

Декоративните стени от скандинавски мъх също не отстъпват: те са естествен индикатор на въздушната влажност и комбинирани със системи за пречистване и овлажняване на въздуха , се превръщат в естетичното оръжие за подобряване на качеството на въздуха. Те представляват дълготрайна интериорна модулна система , която не изисква поддържане, не боледува от гъбни  болести ,не привлича насекоми и отблъсква праха. 

 

 


Тагове: зелени стени скандинавски мъх влажност на въздуха живи зелени стени FioraMOSS

Запишете се за нашия

Бюлетин