Статии

Японската аукуба за пъстрота в сенчестата градина

Японската Аукуба/Aucuba japonica представлява листно-декоративен храст, който притежава големи, кожести, кичести листа. Произхожда от  Япония и Централна Азия (Китай, Хималаите) и е от семейство Cornaceae.

Другото име на аукубата е „Златното дърво“ и това е така заради златните петна по листата.

Аукубата най-често се използва в сенчести дворове и градини, понася оформяне и расте бързо. Вечнозелено растение, устойчиво на болести и вредители. Образува червени плодчета, които обаче не са ядливи. Цъфти в бяло или лилаво. Аукубата би могла да се отглежда и в интериора или в зимни градини/тераси. Аукубата е изключително устойчива на замърсяване, което я прави идеален храст за засаждане в града.

Интересно е, че аукубата е двудомно растение, т.е. за опрашване на растенията са необходими /освен насекомите/ два храста - мъжки и женски. 

У нас трябва да се отглежда на защитено от студени ветрове място.

Важни правила за отглеждането на аукубата 

1. Аукубата не толерира южни изложения и трябва да се отглежда на сянка или полусянка.

2. Понася зимните студове до -20°С. При -17°C обаче листата леко измръзват по периферията, като през пролетта тези повреди се компенсират от новоизрасналите листа.

3. Полива се умерено и редовно. Засадена на открито, изисква значително поливане през лятото и по-леко през зимата. В особено горещото лято листата не трябва да са мокрят!

4. Пролетта е най-добрият сезон за подрязване на аукубата. Необходимо е да отстраните измръзналите и изсъхнали части на растението, като му придадете така желаната от Вас форма.

5. Тори се веднъж месечно през лятото с течен тор.


Тагове: aucuba japonica fioraplants fiora garden center аукуба японска аукуба градински център фиора озеленяване

Запишете се за нашия

Бюлетин