Статии

Джел за пъстрота в градината

Джел (или Илекс, на латински Ilex)  е род от над 570 вида вечнозелени или листопадни цъфтящи дървета, храсти и катерливи растения от семейство Aquifoliaceae. Разпространени са от тропиците до умерените зони. Листата му са тъмно зелени, кожести и лъскави. Този вид джел изисква сянка. Но по-често в озеленяването се използва Пъстролистният джел, повече известен като Ilex aquifolium.

Той е вечнозелен бодлив храст, достигащ обикновено височина до 3 m, но не рядко достига размерите и формата на дърво (10-12m)  В България се среща най-вече в горите на Странджа планина и на запад в областта на Малко Търново.

Растението е сенкоиздържливо, но пъстролистните му форми изискват пряко слънчево огряване. Понася добре резитба и може да се оформя като дърво, храст или жив плет. Вписва се отлично в различни декоративни групи. Има много различни форми – пирамидални, плачещи или пъстролистни, с ярко оцветени в жълто, краища на листата.

Предпочита влажни почви. Издържа на студ, но при -20⁰ може да получи частични измръзвания. Отрязани, листата му са трайни. Затова много често окастрените му клонки се използват за коледна украса и венци.

В градински център Фиора може да откриете различни видове илекси, както с изцяло зелени и кожести листа, така и пъстролистни. Оформени са пирамидално, кълбовидно или на присадка. 


Тагове: градински център фиора озеленяване fiora garden center

Запишете се за нашия

Бюлетин