Статии

Акация- пролетно ухание в градината

Акациите (Acacia) или салкъмите са род храсти и дървета от семейство Бобови Fabaceae.Произхожда от източната част на Северна Америка. У нас е внесена в средата на 19 в. След 1888 г. започва масово да се отглежда като декоративно. Среща се навсякъде до 1000м надморска височина.

Акацията е листопаден вид, който обикновено расте на слънчеви места. Издръжлива е на ниски и високи температури, понася добре замърсения въздух в градовете. Развива се най-добре върху плодородните почви. Не се препоръчва да се отглежда върху варовити почви. Използва се за укрепване на стръмни откоси.Акацията расте много бързо. Достига на височина до 25-30 m.

Листата са овални и са подредени до 21 на една дръжка, обикновено са нечетен брой. В основата на всяка дръжка има по два бодливи шипа, които предпазват дървото от гризачи и вредители.

Акацията е най-разпространеният чужд широколистен дървесен вид в нашата страна. Цветовете са бели, събрани на дълги, висящи надолу гроздове, със силнo, приятнo ухание. Плодовете са дълги шушулки с тъмнокафяви до черни, твърди семена.

Една от най-разпространените форми на акацията е кълбовидната. Използва се често в озеленяването покрай булеварди и улици и понася замърсяването на въздуха. Предимството на този вид акация е, че е бързорастяща и в комбинация с декоративния ефект на кълбовидната корона я прави чудесен избор за Вашия двор, градина или уличното  простанство пред дома или офиса Ви.


Тагове: градински център фиора озеленяване

Запишете се за нашия

Бюлетин