Статии

Да внесем цветно настроение с Бугенвилеята!

Бугенвилеята/ Bougainvillea е красиво тропическо растение с дребни цветя, които са заобиколени от широки и ярко оцветени прицветници. Негова родина е Южна Америка и принадлежи към семейство  Вечеринкови (Nyctaginaceae).

Растението е популярно с термина- „хартиено цвете“, заради прицветниците, които приличат на хартия. Цветовете са бели и жълти, незабележими и бързо падат. Незабравима е красотата на прицветниците, които се предлагат в различни цветове: лилаво, малиново, розово, бяло, кремово, червено.Цветето е катерливо и може да бъде оформено като арка, ако има подходяща упора.

Бугенвилията се среща в градините, парковете и по фасадите на къщите в градовете със субтропичен климат, където по време на меките зими температуритв не падат под +5 градуса. Растението понася добре резитбите, което Ви дава различни възможности за оформяне.

В България растението се отглежда в интериора, като през пролетта и лятото може да го изнесете на балкона или в градината. В естествената си тропическа среда то цъфти целогодишно, но на места с периоди на застудяване, бугенвилеята изпада в покой, който трае до покачване на температурите.

Съществуват 14 вида бугенвилеи, като само някои от тях се изполват за интериора - Bougainvillea glabra и Bougainvillea spectabilis. Множествето им сортове Ви дават възможност да изберете формата /катерлива, дървесна, храстовидна/, както и цвета.

Важни грижи в отглеждането на растението:

1. По-ранен цъфтеж се постига чрез поставяне на бугенвилеята на добре осветен прозорец още през март месец.

2. Осигурете пряка слънчева светлина за по-голямата част от годината.

3. През зимните месеци поддържайте температурата в помещението минимум 10 градуса.

4. Поливайте често, но умерено!

5. За по-обилен цъфтеж, торете от пролет до есен на всеки 2-3 седмици.

6. По време на активния растеж, не променяйте помещението или температурата в него /22-24 градуса/.


Тагове: фиора градински център бугенвилея fioraplants interiorplants

Запишете се за нашия

Бюлетин