Статии

Златни правила при отглеждането на Кротон

Кротонът/Codiaeum е едно от най-красивите и аристократични листно-декоративни растения за интериора, които всеки любител на цветята иска да притежава. За негова родина се смятат  Полинезия и Индия, където той се развива в храстовидна форма.Произхожда от от семейство Млечкови. Научното му наименование е Кодиеум, което от гръцки означава „глава“.

Родът Кодиеум/Codiaeum обединява до 1200 вида, но в интериора намира място само Пъстрия кротон, както и неговите хибриди. Кротонът е многогодишен широколистен храст. Листата му са жилави, а стволът с времето вдървенява. Формата на листата е овална, продълговата или заострена до върха, а оцветяването им може да варира от зелено до розово, жълто и оранжево.

Важно е да се каже, че растението се отличава с много висока степен на изменчивост, поради което успешно са получени много различни хибридни форми и сортове, различавайки се един от друг само по листата.

 

 Важни стъпки в грижата за кротона:

1. Кротонът се нуждае от пряка слънчева светлина.

2. Най-добре се чувства при температура на въздуха 20-22 градуса, а през зимата не трябва да пада под 16 градуса.

3. Нуждае се от висока влажност и в тази връзка трябва често да пулверизирате листата.

4. Поливайте обилно по време на летните месеци, като поддържате почвата влажна, но не и мокра. През зимата почвата трябва да бъде леко влажна и да осигурите по-дълъг период между отделните поливания.

5. Пролетното подрязване поддържа компактната форма на Вашия кротон

6. Ниската влажност, недостатъчното поливане, течение и резки промени в температурата могат да предизвикат окапване на листата

Кротонът е прекрасен избор за Вашия дом. Ще внесе пъстро настроение с цветните си листа и деликатните си бели цветчета.


Тагове: кротон интериорно озеленяване градински център фиора fioraplants interiorplants croton

Запишете се за нашия

Бюлетин