Статии

Криптомерия- националното дърво на Япония

Японската криптомерия (Cryptomeria japonica) е вид от семейство Кипарисови (Cupressaceae).
Тя е вечнозелено иглолистно дърво. Видът е бързорастящ и достига височина от 8 до 10 м за 10 години. Старите дървета в Япония са високи около 45 м. Стъблото на вида може да бъде с диаметър от 1-2 до 4 м. Короната на японската криптомерия е с конусовидна форма в млада възраст, а при по-старите екземпляри става широкозакръглена и с масивни клони. Кората на стъблото е червеникаво-кафява. Листата са разположени последователно и са тъмнозеелени и сърповидно извити.


Японската криптомерия е едно от най-забележителните дървета в родината си по различни причини. Криптомерията има историческо и духовно значение в страната. Тя е национално дърво за Япония, засажда се предимно около храмове и светилища. В страната отдавна съществува красива алея, цялата засадена с криптомерии, чиято дължина е 65 км.

У нас японската криптомерия също намира приложение като декоративно дърво поради красивата форма на короната си и нейното равномерно нарастване.В озеленяването предимно се използват нейните декоративни форми. Криптомерията се справя отлично на сенчести места, което я прави чудесен избор за Вашите северни или източни градини/тераси. Кълбовидната форма на растението се комбинира много добре с високи саксии в цвят антрацит.

 

В градински център Фиора може да откриете кълбовидна криптомерия в няколко размера и криптомерия на присадка. 


Тагове: fiora garden gardening озеленяване градински център

Запишете се за нашия

Бюлетин