Статии

Да си направим кът с билки!

Отглеждане на билки у дома е забавно, здравословно и може да Ви бъде хоби през свободното време. Освен ароматните и вкусови качества, които придават на Вашите ястия, билките са пълни с антиоксиданти и основни хранителни вещества.
Знаете ли обаче, че половината от хранителната стойност на растенията се губи в рамките на тридесет минути след прибиране на реколтата. Ако отглеждате Вашите собствени билки в двора или на терасата винаги ще можете да ги използвате пресни.

Ето и едни от най-здравословните билки, които може да отглеждате успешно във Вашия дом:

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Многогодишно средиземноморско растение, член е на семейството на мащерката и ментата. Името от латински „rozmarinus“ означава морска роса.
Тази ароматна билка съдържа съединения, които са показани за борба с раковите клетки. Миризмата на розмарин може да подобри паметта Ви и е идеална подправка към рибни ястия.
Отглеждане: Розмаринът е многогодишно растение, което успешно се отглежда в по-топлите места на България. За района на София мръзне, но при правилно зазимяване може да го запазите. Успешно се отглежда в прохладни и осветени помещения. Не е взискателен към почвения субстрат, но като всички топлолюбиви растения обича дренирани почви.

 

Мащерка (Thymus)

Мащерката се използва отдавна като лек за дихателни проблеми, има също и антисептични свойства. (Тимол, едно от съединенията, които се съдържат в антибактериалните води за уста) Мащерката осигурява прекрасен вкус към супи, салати, и може да се приложи към почти всяка друга рецепта.
Отглеждане:. Мащерката е много подходящо растение за външно отглеждане, остава ниско и компактно. Обича пряка слънчева светлина и се развива успешно и на бедни почви. Видовото разнообразие е огромно (над 350 вида), интересни декоративни видове са цитрусовата, мъхнатата мащерка и много други. В интериора може да се отглежда на хладни и проветриви помещения.

 

Лавандула (Lavandula)

Освен, че е едно много красиво растение,  тя също така емного полезна за здравето. Нейният  аромат е успокояващ, помага ви да заспите, има много силно антибактериално действие. В последните години, лавандулата намира широко приложение в България и е интересен факт, че България заема едно от първите места в света по-производство на лавандула.
Отглеждане: Лавандулата се използва широко в озеленяването, обича пряка слънчева светлина. Колкото повече я подрязвате, толкова по гъста и красива става. Непретенциозна към почвените условия, понася засушаване. Не обича тежки и глинести почви. Цъфти впечатляващо в лилаво на туфи.

Босилек (Ocimum basilicum)

Босилекът действа успокоително, източник е на фибри, има детоксикиращ ефект върху черния дроб. Масло от босилек действа противовъзпалително на кожни рани.
Като подправка се използва в най-различни ястия.
Отглеждане: Босилекът е едногодишно растение, което расте лесно, у дома или навън. Не се нуждае от много грижи, нужно е да го поливате по-често, ако се отглежда в интериора. Цъфти с бели или лилави цветове.

Магданоз (Petroselinum crispum)

Магданозът е пълен с хранителни вещества. Той съдържа витамини А и С, и само една супена лъжица предлага повече от половината от препоръчителния дневен прием на витамин К, хранително вещество, което е от съществено значение за по-силна кръв.
Отглеждане: Магданозът е двугодишно растение и се развива най-добре на сяканка.Лесно за отглеждане растение, тъй като тя не се нуждае от много слънчева светлина. Може да се отглежда както навън, така и в закрити помещения.

Салвия или градински чай (Salvia officinalis)

Наименованието произхожда от salveo – спасявам. Салвията има антисептични и антиоксидантни свойства, и се счита че помага в борбата срещу преждевременното стареене. Също се използва като естествено средство за лечение на тревожност и умора, и за усилване на паметта.
Отглеждане: За по-добър цъфтеж, тя се нуждае от много слънчева светлина, богата почва,и по-често поливане. Изключително богато на видове семейство. В цветарството успешно се отглежда Salvia splendens, познато като „пламъче“. В озеленяването се използват S. superba, S. grandiflora, S. viridis, S. farinacea и много други.

Мента (Mentha)

Ментата е богат източник на витамин А,оказва благоприятно въздействие за дишане, храносмилане, гадене, главоболие и др. От нея се извличат етерични масла и като маслодайна култура е от голямо значение за селското стопанство.
Отглеждане:  Многогодишно тревистно растение. Имайте в предвид, когато аранжирате, че тази билка бързо се сгъстява и завладява нови пространства и може да задуши всичко наоколо. Изрежете листата преди зимата, за по-обилен цъфтеж на следващата година. Други билки от този род е „джоджен“ и „черна мента“.


Тагове: билки озеленяване растения FioraDesign

Запишете се за нашия

Бюлетин