Статии

Градината през есента - грижи и подготовка

Есен е и нашата градина има нужда от нов режим на поддръжка. 

През ранната есен градината все още прелива от цветове - мека и изящна. Радваме се на хризантеми, далии... Дърветата сменят цвета на листата. Тревата все още е свежа и доста влажна сутрин. 

Време е да намалим поливането.

Сутрините са вече доста студени. Дори и през деня температурите да са около 20 градиса, това не е достатъчно да компенсира усвояването на водата. Особено чувствителни на преполиване стават растенията, които попринцип не консумират много вода. 

Тревата се нуждае от аериране и вертикулиране. 
Чрез аерирането се цели облекчаване плътността на моравата. Може да стане чрез уред, който изсмуква почва или такъв, който я пробожда. За предпочитане е първият метод.
Вертикулирането е дейност по почистване на суха и мъртва трева. Подобрява вида на моравата и предотвратява загниване.

Как да се погрижим за цветните лехи?

Почистваме всички едногодишни растения, които нямат шанс да преживеят зимния сезон. Подрязват се многогодишните видове. Така ще освободим място за засаждане на луковични растения, които ще ни радват през пролетта: лалета, зюбмюли, нарциси, кокичета, минзухари - всички те се засаждат през есента. 

Торене:

Изключително важен момент е добавянето на тор. Ние препоръчване NPK (натрий, фосфор, калий). Оборската тор е подходяща само за зеленчукови и овощни градини.

Пресаждане и засаждане на нови растения:

По правило най-подходящите сезони за пресаждане на растенията са пролет и есен. При широколистните растения е важно да се уверите, че листата им са опадали напълно и вече преминават към състояние на покой. Сега и моментът да посетите градинските центрове, за да се сдобиете с нови попълнения за градината или балкона.

В градинския център "Фиора" може да изберете Вашето растение от най-новото ни зареждане - есен 2022г.

През късната есен:

Когато времето трайно застудее, се предприема увиване на някои едроразмерни вечнозелени растения. Прибират се клоните с цел да не бъдат изпочупени от снега, който ще падне през зимата. Може да се използва специална мрежа, зебло, геотекстил или канап. В никакъв случай найлон! Найлонът ще задуши растението. 

Не забравяйте да декорирате дворното място или терасата в подходящи за сезона растения: калуна, хризантема... Декоративните тикви са много подходящ акцент.

Наслаждавайте се на този прекрасен сезон и бъдете здрави! :)


Тагове: есен зазимяване на градината луковици хризантеми далии фиора градински център

Запишете се за нашия

Бюлетин