Статии

Градината през есента - грижи и подготовка за зимата

Есен е и нашата градина има нужда от нов режим на поддръжка. 

През ранната есен градината все още прелива от цветове - мека и изящна. Радваме се на хризантеми, далии... Дърветата сменят цвета на листата. Тревата все още е свежа и доста влажна сутрин. 

Време е да намалим поливането. Сутрините са вече доста студени. Дори и през деня температурите да са около 20 градиса, това не е достатъчно да компенсира усвояването на водата. Особено чувствителни на преполиване стават растенията, които по принцип не консумират много вода. 

Тревата се нуждае от аериране и вертикулиране. 
Чрез аерирането се цели облекчаване плътността на моравата. Може да стане чрез уред, който изсмуква почва или такъв, който я пробожда. За предпочитане е първият метод.
Вертикулирането е дейност по почистване на суха и мъртва трева. Подобрява вида на моравата и предотвратява загниване.

В цветната леха: почистваме всички едногодишни растения, които нямат шанс да преживеят зимния сезон. Подрязват се многогодишните видове. Така ще освободим място за засаждане на луковични растения, които ще ни радват през пролетта: лалета, зюбмюли, нарциси, кокичета, минзухари - всички те се засаждат през есента. 

Торене. Изключително важен момент е добавянето на тор. Ние препоръчване NPK (натрий, фосфор, калий). Оборската тор е подходяща само за зеленчикови и овощни градини.

През късната есен, когато времето трайно застудее, се предприема увиване на някои едроразмерни вечнозелени растения. Прибират се клоните с цел да не бъдат изпочупени от снега, който ще падне през зимата. Може да се използва специална мрежа, зебло, геотекстил или канап. В никакъв случай найлон! Найлонът ще задуши растението. 

Не забравяйте да декорирате дворното място или терасата в подходящи за сезона растения: калуна, хризантема... Декоративните тикви са много подходящ акцент.

Наслаждавайте се на този прекрасен сезон и бъдете здрави! :)


Тагове: есен зазимяване на градината луковици хризантеми далии

Запишете се за нашия

Бюлетин