Статии

Гинко билоба - "Дървото на живота"

Гинко Билоба/Ginkgo biloba  представлява листопадно дърво със светлозелени листа, които имат форма на ветрило, обикновено врязани на върха. Oттам идва епитетът „biloba“, т.е. „двуделен“. Произхожда от Китай и е от семейство Ginkgoaceae. Видът е единственият оцелял през вековете, представител на своя род.

У нас растението се среща като парково и/или декоративно дърво. Цени се много поради красивата златистожълта окраска, която придобиват листата по време на есента.

Любопитно за гинкото е, че е голосеменно и двудомно, т.е. едни от индивидите са женски, а други са мъжки. Възрастните дървета могат да достигнат до 40 м височина и до 2 м диаметър на стъблото. Продължителността на живота му достига над 2000 години.

Дървото гинко билоба се използва още от древността поради лечебните му свойства. Екстрактът на гинкото спомага за оросяването на мозъка и крайниците и подпомага паметта.

Стъпки за правилно отглеждане:

1. Най-добре се развива на слънчево място.

2. Понася температури до -30° С. Зимоустойчиво и светлолюбиво растение е.

3. При засаждане на млада фиданка, се препоръчва редовно и обилно поливане, особено през летните месеци

4. Пресаждането по правило се извършва през есента /при вече опадали листа/ или през пролетта.  

5. Нуждае се от подхранване не повече от два до три пъти годишно.

Защо да си вземете точно гинко билоба?

Гинко билобата е лесно за отглеждане дърво, устойчиво на болести и вредители растение. Изключително е декоративно и ще Ви радва с неговите зелени листа през лятото и жълто обагрени през есента. Ще се впише идеално във Вашия екстериор и ще грабва окото с интересната корона, която притежава. Ако искате дълговечно, лечебно и невзискателно дърво- то това е правилния избор за Вас.

В градински център "Фиора" може да намерите така желаното Гинко! 


Тагове: градински център озеленяване гинко билоба фиора fiora garden center gynkgo biloba fioraplants

Запишете се за нашия

Бюлетин