Статии

Хортензия - чар и вдъхновение

Статията е публикувана и в edna.bg.

Хидрангея или хортензия е изключително красиво растение, което произхожда от Япония, Китай и Северна Америка. Наименованието произлиза от гръцката дума „hydor“ – вода и „angeion“ – плавателен съд. Хортензиите са листопадни, изправени или увивни растения. Цъфтят от ранна пролет до късна есен.

Видове

Родът е доста обширен и включва над 100 вида. Най популярни са следните три вида:

  • Hydrangea paniculata (метличеста хортензия), храст с височина до 2-3 метра. Цветовете са бели или светло розови издължени, леко конусовидни и достигат 15-25 см. Цъфти от края на юли до началото на октомври. Студоустойчива и подходяща за условията в България.
  • Hydrangea macrophilla (едролистна хортензия). Този вид хортензия е най-обилно цъфтяща. Родина – Япония, Китай. У нас достига височина до 1 м. Цветовете са едри, кълбовидни, сини, розови или бели. Чувствителна е за ниските зимни температури, затова трябва да се предпазва през зимата. Когато почвата е с по-високо PH (по алкална) цветовете са бледо лилаво розови, ако обаче почвата е кисела с PH окло 5, цъфтежа е в ярко синьо. Може да добавите алуминиев сулфат 2%, за да свалите PH.
  • Hydrangea arborescens (дървовидна хортензия). Храст с височина до 2 м. Цъфти през юни, юли месец. Цветовете са бели, широки около 12 см. Произхожда от Северна Америка. Студоустойчив вид, изискващ плодородна почва. Понася добре варовика в почвата.

Местоположение
Предпочитат полусенчести места. За нашия климат това е задължително условие. По възможност да не се излагат на южни места с пряко слънчево огряване.

Почва
Хортензиите са взискателни към влажността на почвата. Предпочитат леки по механичен състав почви, глинестите трябва да се избягват. Кореновата система е странична затова избягвайте да засаждате други растения около тях. PH играе важна роля за обагрянето на цветовете и развитието на растенията.

Грижи
Важно през есента е да се премахнат всички паднали листа около основата на стъблата. След засаждане задължително полейте обилно. Не забравяйте, че хортензията е взискателна към влажността на почвата.

Торене
За по-добър цъфтеж през пролетта използвайте комбиниран тор (NPK - натрий, фосфор, калий) с преобладаване на фосфор в пропорция 15-30-15. Тази комбинация може да се използва всяка пролет.

Резидба
През пролетта преди разлистване навярно ще видите много изсъхнали стъбла. Това което трябва да направите е да наблюдавате растението, защото някои стъбла ще започнат да се разлистват. Едва тогава, когато напълно може да различите изсъхналите от здравите, премахнете изсъхналите.

Резидбата при различните видове се извършва по-различен начин. Едролистната хортензия може да се подрязва наесен или напролет. Основното, което се прави, е да се премахнат само изсъхналите цветове до първата здрава двойна пъпка. Разбира се, изсъхнали стъбла се отстраняват. В никакъв случай не режете стъблата ниско долу, защото няма да цъфти през текущата година.

Дървовидната и метличестата хортензия образуват гъсти снопи от стъбла и ако не се предприеме подрязване се влошава качеството и цъфтежа на растението. Задължително е подрязването всяка пролет в края на март, началото на април.
Резидбата на изсъхналите цветове е по-надолу, за новите стъбла на около 25 см от земята. Отрезите от предходната година се запазват и се подрязва около тях.


Тагове: хортензия растения за сянка

Запишете се за нашия

Бюлетин