Статии

Индийски люляк за пурпурни нюанси в градината

Индийският люляк/Lagerstroemia indica представлява листопаден храст или ниско дръвче с височина до 8м. Произхожда от Индия и Югоизточна Азия и е от семейство Маслинови /Oleaceae/.

Стъблата и клоните на индийския люляк имат светлокафява кора с интересна текстура. Те образуват декоративна корона, напомняйки тази на бонсаите. Цъфтежът му е през юли-септември, което допринася за декоративния ефект на градината през лятото. Цвтовете се задърждат дори и до есента.

У нас индийски люляк може да се отглежда както в саксия, така и на открито, но защитено от ветрове място. Декоративните му форми се различават основно по нюансите на цветовете /пурпурни, розови, бели и др./

Люлякът е изключително декоративно растение и е широко култивирано. Има много форми, достигащи размери от 1 до 8 метра височина, като младите растения се развиват сравнително бързо и често цъфтят още през първата година след засаждането им.

Пет правила за отглеждане на люляка:

1.Издържа на кратки периоди на застудяване /от -18 до - 21°С/,

2.Предпочита слънчеви изложения и топли местообитания.

3.Люлякът изисква добър дренаж, за да се развива добре, като през летните месеци трябва да го поливате редовно и обилно.

4.Подходящ период за пресаждане е пролетта.


Тагове: индийски люляк градински център fioraplants lagestromiaindica gardencenter

Запишете се за нашия

Бюлетин