Статии

Лавандула- приказка в лилаво!

 

     Лавандулата (лат. Lavender) е етерично – маслено растение от семейството на Устноцветните. Използва се в народната медицина и козметиката още от древността и е внесена в нашите земи през 1907 година. Вирее на надморска височина до 1000 метра.Лавандулата е вечнозелено растение. Видимата част на растението представлява малък храст (туфа). Листата са продълговати, а външнияt вид наподобяват тoзи на иглолистните видове. Лавандулата има дребни, но изключително красиви цветове, които са разпложени в класове, и в зависимост от сорта и вида на растението, те са бледорозови, сини, лилави или виолетови.

    Лавандулата е Вашият добър избор за почви, които следва да се предпазят от ерозия. Отличителна черта на този известен храст е способността му да расте бързо. Размножава се чрез семена или вегетативно- чрез резници. Лавандулата е светлолюбива култура и не понася засенчване и прекомерна влага в почвата. Реагира добре на наторяване. Лавандуловият цвят е инсектицидно средство най-вече за борба с дрешния молец и успешно измества употребата на нафталин за битови нужди.

     Благодарение на многобройните полезни качества на лавандулата се правят парфюми, сапуни, кремове, лосиони, бои, сенки, маски и други средства за поддържане на добър външен вид. От френската лавандуласе правят сладкиши, кремове, лекарства и чайове. Намира приложение и като подправка-ерб дьо прованс.

    В озеленяването в България, най-често използваме видът Lavandula angustifolia. Зимоустойчив сорт, предпочита слънчеви райони и пропускливи почви. Среща се в дивата природа на Кубан и перфектно оцелява в саксии за цветя.

    Храстите от теснолистна лавандула (Lavandula manstead) са много популярни в южните райони на Русия, Украйна. Компактен храст, с яркозелени листа. Съцветия се издигат над стъблото, като сини свещи.

    Храстите от френска лавандула (Lavandula dentata) като местообитание включват ниски хълмове с варовикови субстрати. Срещат се на Мадейра и Канарските острови.

    Лавандулата – е едно от най-ароматните цветя, нектарът й е много атрактивен за пчелите и затова е отлично медоносно растение. Лавандулата е лесно градинско растение, което не изисква специални грижи, стига да обърнете внимание на поставянето й в добри условия. За предпочитане е да го поставите на пълно слънцчево огряване и богата на хранителни вещества градинска почва. 

Много градинари и ландшафтни архитекти по света използват лавандулата като неразделна част от двора, парковете и градините. Освен това, чудесно ще ви послужи при оформянето на ниски бордюри, за единични акценти или в алпинеуми.


Тагове: лавандула фиора цветни композиции fioraplants lavender

Запишете се за нашия

Бюлетин