Статии

Нандина - "Свещеният бамбук"

Домашната нандина/Nandina domestica  представлява широколистен вечнозелен храст, който произхожда от източните части на Азия /Китай, Япония и Индия/ и е от семейство Киселтрънови (Berberidaceae). 

Другото му наименование е „Свещен бамбук“  поради  японския му произход. Стъблата започват директно от земята /саксията/ и наподобяват традиционния бамбук.

Най-често домашната нандина се използва във флоралната декорация на дворове, градини и паркове. Образува красиви червени плодчета /задържат се до късна есен/, а най-младите листа имат червени нюанси. Нандината се приспособява бързо и не е капризна. Ще внесе средиземнорска нотка във Вашата градина.

Растението се използва и заради лечебните си свойства, особено в Азия. Според исторически данни растението е било почитано в Китай по времето на династията Сун. От стъблата  са произвеждани пръчици, които китайците използвали за прибори за хранене.

Цъфтежът на домашната нандина е забележителен. Красивата восъчна текстура превръща всяко малко цвете  в истинска скъпоценност.

Важни грижи при отглеждане на домашната нандина:

1. Предпочита средиземноморски климат и слънчеви изложения, но се развива добре и на полусянка. В България се отглежда по Черноморието и топлите региони на страната.

2. Издържа на кратки периоди на застудяване / до -15 /, но трябва да бъде защитено от студените ветрове през зимата.

3. Торфеният субстрат е подходящ за нандината.

4. За да се развива растението добре, обилното поливане е задължително особено през лятото. Въпреки това, тя издържа на кратки периоди на засушаване.  


Тагове: нандина градински център фиора озеленяване fioraplants gardencenter nandina domestica

Запишете се за нашия

Бюлетин