Статии

Орхидеята - Принцесата на интериорните цветя

Семейство Орхидеи е от изключително значение както за производители на цветя, така и за любители. Семейтвото наброява няколко хиляди вида, обединени в над 700 рода.
Орхидеите се отличават от другите цветя с рядко красивите си цветове, както по форма, така и по начин на обагряне.

По своя начин на живот се разделят на две основни групи: сухоземни и епифитни (живеещи върху други растения като не им вредят)
Семейството на орхидеите е с извънредно широк ареал. На практика са разпостранени по цялото земно кълбо с изключение пустините и полюсите. По-голяма част от видовете са разпостранени в тропическите и субтропическите райони. Около 10% са разпостранени в умерените и студени райони.

Оптимална температура за отглеждане за отделните видове е 14 -24°C. Растенията не понасят резки температурни колебания между дневна и нощна температура.

Изискват интензивно осветление, но не пряко слънчево огряване. Необходима е и по-висока въздушна влажност, която може да постигнете чрез няколко оросявания през лятото.

Поливането през лятото трябва да е от умерено до обилно (без задържане на вода в субстрата), през зимата се полива веднъж на месец.

Важно е да се отбележи, че орхидеите не понасят въздушни течения и варовита вода.

 

ГРУПА ЕПИФИТИ

Фаленопсис
Една от най-лесните за отглеждане вид орхидея е Фаленопсиса. Този вид е чудесен пример за да влезете в света на орхидеите. Ако следвате няколко базови правила може да се радвате на цъфтежа на това чудесно растение няколко месеца.

При покупка на Фаленопсис е необходимо да обърнете внимание на сусбстрата, ако той е от борови кори, водата не се задържа дълго и растението се нуждае от по-често поливане, особено през лятото. Ако субстрата е от мъх водата се задържа по дълго и трябва да се полива при просъхване на горния слой.

И в двата случая водата не трябва да се задържа на дъното на саксията. Може да поливате в чинийката или отгоре, но трябва да сте сигурни, че вода няма да попадне в пазвата на листата, тъй като така растението може да загние.

Светлина
Фаленопсис се развива най-добре на източен прозорец, на южен или западен е необходимо засенчване. Попринцип листата му трябва да са маслинено зелени, ако са по-тъмни означава, че светлината не му достига. Ако пък листата червенеят означава, че светлината е твърде много. Когато растението е в цъфтеж може да го поставите навсякъде в помещенията, но не на пряка слънчева светлина.

Тор
Необходимо е да подхранвате орхидеята за оптимален ефект веднъж месечно.

След цъфтеж може да отрежете стъблото ниско долу (на две пъпки). По този начин за следващия цъфтеж стъблото ще бъде по-здраво, а цветовете по-едри.


Тагове: орхидеи интериорна растителност FioraDesign

Запишете се за нашия

Бюлетин