Статии

Съвети за обилен цъфтеж на мушкатото

 

Мушкато (Pelargonium) представлява род многогодишни растения, произхождащи от Южна Африка и принадлежи към семейство Здравецови (Geraniaceae). Достига височина до 60-80 см. в домашни условия, а в родината си старите екземпляри достигат размерите на малко дръвче. Стъблото му е месесто, разклонено и овласено, а листата му са сърцевидни, с вълнист край, като в зависимост от сорта могат да бъдат едноцветни или зелени с разноцветни пръстени.

При благоприятни условия и подхранване мушкатото цъфти от май до октомври.Цветовете са многообразни и варират от бяло до много тъмно червено. Срещат се над 400 сорта мушкато.

Едни от най-популярните у нас са:

Английско мушкато /Pelargonium Grandiflorum/ - кичест храст с пъстри цветове, по-капризно и трудно за отглеждане спрямо другите мушката.

Дъхаво мушкато / Pelargonium Graveolens / - най-известният представител на този род е индришето. Цъфти през лятото и хибридите притежават аромат на плодове, цитруси, мента и роза.

Обичайния вид е мушкато за стайно отглеждане / Pelargonium domestikum /.

Обикновено мушкато/ Pelargonium zonale / - това са разпространените сортове за градински условия.

Интересно е, че пеларгониума в Швейцарция  го смятат за своето национално цвете. То също изумява и със своите лечебни сили,а а именно лечението срещу респираторни заболявания.

Съвети за обилен и пищен цъфтеж на Вашите мушката:

1. Премахвайте редовно прецъфтелите цветове за да освободите място за нови.

2. Ако старите растения цъфтят по-малко, може да пробвате да ги пресаждате всяка година в нова почва, тъй като може бързо да изчерпват хранителните вещества в субстрата.

3. При поливане е много важно да не се мокрят листата, тъй като застоялата се вода върху тях е предпоставка за сиво гниене. Препоръчително е рано сутрин или вечер когато захладнее, като правилото е слънцето да не огрява растенията по време на поливане.

4.Трябва да се торят два пъти месечно. Някои видове като алпийското мушкато страдат ако се прекали с торенето.

5. Разтвор с йод е един лесен метод, за да стимулирате мушкатото да цъфти обилно

6. Трябва да се засаждат в подходящи за размерите им саксии, тъй като, ако съдовете са по-големи, растенията развиват по-мощна коренова система, листната маса нараства, а цъфтежът намалява.

Причини защо е толкова предпочитано мушкатото на българските балкони и защо да имате и на Вашия:

Мушкатото е перфектно растение за Вашия балкон особено, ако имате западно или източно изложение,тъй като търпи както добре ослънчени места, таки и полусенчести.Почвата трябва да е рохкава и пропусклива, а размножаването може да се направи чрез резници или чрез семена. Не изисква прекалено много грижи и е впечатляващо растение с едри цветове. Мушкатото е сравнително устойчиво и рядко боледуващо цвете, което го прави перфектния избор за растение на вашата тераса.


Тагове: мушкато озеленяване градински център фиора дизайн pelargonium fioraplants gardening

Запишете се за нашия

Бюлетин