Статии

Петуния - сладкото ухание при свечеряване

Петунията е сред любимите на повечето градинари цветя. Петуниите са род растения от семейство Картофови и родината им е Южна Америка. Това цвете се отглежда както на открито, така и у дома, като се засажда в подходящи саксии.

Грижата за петунията е изключително проста, в резултат на това често се отглежда като едногодишно растение. Има голямо разнообразие от сортове петунии,като според вида си са: храстовидни, каскадни, маломерни. Притежават и разнообразие от цветове (бяло, розово, лилаво, двуцветно и дори черно).

Интересна информация за петуниите - oказва се, че растението определя с изключителна прецизност момента, в който да изпусне благоуханието си. Петуниите имат т.нар. вътрешен часовник, тоест те не излъчват аромат докато слънцето грее навън, тъй като част от опрашващите насекоми се активизират на здрачаване.

За обилен и продължителен цъфтеж на Вашата петуния в основата стои подхранването, което трябва да е редовно. За да цъфтят продължително  е необходимо да се засадят в подходяща почва – компост, който да е достатъчно плодороден. За още по-добър резултат подхранвайте цветето с органични торове. Честото поливане също е ключ към добрия резултат за състояние на растението. Най-голема вреда може да нанесе дъждът в големи количества.

Защо да изберем цветето Петуния? Петунията е едногодишно растение и не е взискателно и капризно. Това го прави изключително подходящ вид. Няма как да не споменем и за богатия асортимент от багри,цветове и хибриди на петуниите, с което те впечатляват най-напред. Многообразието на различните видове и сортове позволява с успех да се използва цветето за бордюри, цветни алеи, висящи кошници и саксии.Това, което прави петунията по-предпочитана от други, са нейната компактност, обилен цъфтеж и устойчивост на болести и външни въздействия.


Тагове: петуния озеленяване petunia fioraplants градински център

Запишете се за нашия

Бюлетин