Статии

Калдъръмче за силното слънце през лятото

Калдъръмчето е едногодишно тревисто растение, което не е зимоустойчиво. Произхожда от  Бразилия, Аржентина и е представител на семейство Тученицеви (Portulacaceae). Растението е лесно за отглеждане, не е претенциозно и е едно от най-обичаните у нас цветя.

Латинското име на калдъръмчето е (Portulaca grandiflora). Най-разпространен е именно този вид и често е наричан и тученица, име с което е познат друг негов роднина. Калдъръмчето е от вида почвопокривни растения и и неговото голямо предимство е, че е изключително издръжливо на засушаване.

Калдаръмчето не напразно е наречено така, то расте добре на места, където само камък би "вирял". Това е така, защото няма нужда от много вода, благодарение на месестите си листа, от които влагата се изпарява много по-бавно и вирее добре на всякаква почва, което го прави широко използван вид. Друго интересно за вида е, че цветовете разтварят чашката си само през деня, залезе ли слънцето, то прибира цвета си до следващите слънчеви лъчи.

Разнообразието от калдаръмчета е голямо и варира около 40 вида. У нас е познато- Portulaca grandiflora. Други често използвани и популярни видове са: сорта Калипсо, който е с много различни цветове,стелещ се, с червеникави стъбла и сорта Дубъл микс – с ярки розови, кичести цветове, с големина на цвета 6-8 см.

Калдъръмчето е подходящ вид за Вашата градина, защото е издържливо на засушаване, не изисква допълнително наторяване и издържа на горещини. Ако искате да е в пълния си разкош, отглеждането на пряко слънце е задължително!


Тагове: portulaca fioraplants озеленяване цветя Фиора Дизайн

Запишете се за нашия

Бюлетин