Статии

Да подготвим растенията за зимния сезон !

През зимните месеци поддръжката на растителността изискава минимални грижи, но за сметка на това правилни решения и методи.

В зависимост от това дали декоративната растителност е интериорна или екстериорна се изискват различни грижи.

Екстериорна (външна) растителност

 • Външната растителност,  която най-често се свързва с градината, двора на село или терасата  изисква превантивни грижи още преди настъпването на зимата. С идването на зимните месеци соковете в стъблата и клоните започват да се изтеглят към корените. Така растенията се приготвят за този сезон. Има случаи, когато температурите рязко падат, докато тези сокове все още не са се изтеглили. При тези обстоятелства растенията могат да загинат или да се образуват мразобойни.
 • За видове с висока декоративна стойност (солитери) е необходимо да полагате допълнителни грижи, за да ги запазите през зимата. Стъблата им трябва да бъдат увити със зебло или дишащ геотекстил, но не и с найлон. Може да добавите мулч около стъблото.

 

   

Зебло

 

 • Падналите листа могат да бъдат преносители (вектори) на най различни видове гъбни, вирусни и бактериални заболявания, затова е необходимо да ги събирате и изгаряте. Също така, те са убежище и на различни видове вредители, които презимуват в тях под формата на ларви, какавиди или възрастни насекоми и се активизират през пролетта.Например, при благоприятни условия , растенията се заразяват с брашнеста мана от опадалите листа , които не са събрани и изгорени.

 

   

Брашнеста мана при розите.

 

 • Земята около храсти, дървета, цветни легла или в зеленчуковата градина трябва да се почисти от растителни отстатъци, след което да се прекопае или обърне. Това ще осигури и кислород в дълбочина.  Не забравяйте, че повърхностният почвен слой служи и за убежище на различни вредители и семена от плевели, така те ще загинат през зимата.
 • Избягвайте резитбите непосредствено преди зимата! Това може да доведе до измръзване на отделни участъци. Резитба на живи плетове, храсти и дървета следва да приключи най-късно до края на септември. Раните по клоните трябва да се намажат с овощарска замаска и да се запечатат.
 • Важно е да се отбележи, че корони на декоративни дървета не се кастрят, както при овощните дървета.
 • Връзвайте короните на храстите, за да бъдат защитени при обилен сняг (напр. туи, юка)!

    

   Зазимяване на короните

 

 • Най-проблематична е поддръжката, когато растенията са в саксии навън в двора, на терасата или покрива. Имайте предвид, че корените са най-чувствителни към измръзване, тъй като те са засадени в малко почва, която може да замръзне заедно с тях. Саксиите трябва да се прибират или да се увият добре със зебло или подобен дишащ и непропускащ вода материал. Необходимо е да подбирате издръжливи към ниски температури видове, за да не се налага ежегодното им подновяване.Качествено озеленяване на покриви и тераси са т. нар. зелени покриви или покривни градини, където площта на озелената част е по-голяма и няма опасност от измръзване на корените. На практика може да създадете малък двор или градина на вашата тераса или покрив. За озеленяване на покривни площи е най-добре да се обърнете към специалисти в областта.

 

   

 Увиване на саксия в зебло. 

 

Интериорна растителност

Растителността в интериора е много разнообразна и индувидуална, като всеки отделен вид има различни изисквания към 5-те основни фактора: вода, топлина, светлина, въздух, почва. Стайните растения не са студоустойчиви, затова трябва да ги пазим от минусови температури. Те произхождат от тропични и субтропични области, които са формирали характера им.

 • Повечето стайни растения са в покой през зимата и затова не се нуждаят от по-интензивни грижи. Поливането трябва да се ограничи, като най-добре е да оставяте повърхностния почвен слой да просъхва и след това да полеете в малки количества. Важно е да знаете, че по-вероятно е едно растение да загине от прекомерно поливане отколкото от засушаване.
 • Топлината е важен фактор, който трябва да се следи внимателно според вида на растителността. Необходимата минимална температура за развитие на стайните растения през зимата е около 12°-14°C, а през лятото 18-24°C., като разбира се, това зависи от конкретния вид.

Агаве : едно от малкото интериорни растения , които издържат на по-ниски температури (до +5°C

 • Светлината през зимата е ограничена, а тя е храна за растенията. Осигурете достатъчно количество светлина, но не ги излагайте на пряко слънчево огряване! Не поставяйте растенията в тъмни и неосветени помещения! Може да подберете растения, които поглъщат вредните домашни замърсители от електроуреди, тапицерии и др. и освежават въздуха като напр. хлорофитум, калатеа, спатифилум, фикус бенджамина.
 • Въздушната влажност е съществен фактор. Не трябва да забравяме, че стайните растения произхождат именно от влажните райони на тропика и субтропика. През зимните месеци отоплителните уреди изсушават въздуха, затова не поставяйте растенията в непосредствена близост до радиатори, климатици и др.!
 • Почвеният субстрат трябва да бъде с лек механичен състав, без наличие на прекомерно количество глина, която задържа много вода и е с лоши аерационни свойства. Корените също дишат. В почвата се намират необходимите за растенията микро- и макроелементи. Те се намират в почвения разтвор под формата на съединения. Тъй като почвата в саксиите е ограничена, тези съединения бързо се изразходват и затова е необходимо подхранване с тор, което през зимата обикновено се съществява веднъж на два месеца, за разлика от летните месеци, когато това трябва да става веднъж на две-три седмици.

Може да разчитате на услугите на "Фиора Дизайн" за зазимяване на Вашия двор , покривна градина или тераса ! 

И накрая, не забравяйте, че растенията са живи организми, които се нуждаят от внимание и любов, затова ги наблюдавайте ги и докосвайте! Те ще усетят това.


Тагове: зимен сезон FioraPlants

Запишете се за нашия

Бюлетин