Статии

Саксията - аксесоарът , който често пренебрегваме

Сигурно сте срещали интериорни растения, засадени в най-различни пластмасови саксии или подобни на саксии съдове- когато сте ходили да си плащате парното в топлофикация или при посещение в някой банков клон, например. Да, обръщали сте внимание докато чакате, но след това забравяте тази гледка. Мислили ли сте колко по-приятно бихте се чувствали, ако тази растителност беше композирана със съчетани, семпли и красиви кашпи, разположени с  мисъл в тези големи пространства? Навярно тогава, докато чакате и ги съзерцавате, бихте изпитали и приятно усещане? Може да срещнете обикновената пластмасова бяла или оранжева саксийка с чинийка и в луксозния магазин за мебели, което е много странно при пложение, че саксиите са немаловажен аксесоар към мебелите. Какъв хубав аксесоар от 50 стотинки към дивана Ви за 1000 лв.!? Въобще, обикновената пласмасовата саксийка е навсякъде около нас. А съчетаването им с различни чинийки е константно в много домове. Да не говорим за срещата на големи растения в малки саксии и обратното - малки цветя в големи саксии.

Да не забравяме, че растението и съдът, в който то е засадено, трябва да са в хармония!
 

Пазарът предлага голямо разнообразие от керамични саксии и кашпи с напоителна система, които успешно могат да се използват в интериора.
Може дори да намерите и красиви пластмасови саксии с много по-добро качество, на добри цени.

Кашпите с напоителна система са най-ефикасни и качествени, като в същото време са с висок декоративен ефект. По-ниски туфести цветя като калатеа, спатифилум, сансевиера могат да бъдат разполагани във високи правоъгални кашпи. Високите и разклонени интериорни цветя като драцена, юка, фикус, шефлера и други могат да бъдат засадени в ниски кръгли кашпи с по-голям обем. При тях не се налага да мислите за поливане, ако Ви се наложи да отсъствате за по-дълго време.

Разбира се, кашпите с напоителна система са скъпи и не всеки може да си ги позволи, но пък е покупка, която си заслужава.

Те успешно могат да се заменят с кашпи без дупки и система за напояване. По този начин, купувайки си циклама, може да я поставите в елегантна кашпа и така ще се закрие посадъчния контейнер, в който се продава.

Бихте могли да използвате и керамични саксии, чиито чинийките не се отделят от съда. Също така, има и пластмасови саксии, чиито чинийките се фиксират.

Добре би било да използвате един или максимум два цвята за саксии, ако имате повече цветя в една стая. Ако пък Ви харесват различните цветове, тогава е желателно да има последователност при избора на форма.

Ние , от "Фиора Дизайн" , можем да ви помогнем да направите правилния избор при композирането на интериорната или екстериорната растителност с кашпи и саксии. 


Тагове: саксии кашпи интериорна растителност FioraDesign

Запишете се за нашия

Бюлетин