Статии

Сциндапсус - Зеления водопад в интериора

Scindapsus/ Сциндапсус е една от най-популярните интериорни „лози“ сред любителите на цветя. Представлява катерливо растение с въздушни корени. Перфектен избор за висящи кошници или кашпи. Друг начин на оформяне е върху висока конструкция с мъх, към която се привързват стъблата му. Той е от семейство Araceae и родината му обхваща тропическите гори на Малайзия, Ява, Френска Полинезия и много други части на Югоизточна Азия.

Сциндапсусът има симетрични листа, докато листата на неговия двойник – Еприпремнум /от същото семейство/  са извити и придават форма на запетая. От древни времена лианата заема почетно място в домовете на любителите на екзотични растения. Името на растението идва от гръцката дума "скиндапсос", което означава "дърво, подобно на бръшлян".

Различните видове сциндапсуси са много сходни помежду си и се различават  по наличието или отсъствието на петна и ивици. Тези петна могат да бъдат бели, жълти, лимонени нюанси. Има и някои разлики в размера на листата и дължината на леторастите. 

Сциндапсусът е непретенциозен и расте изключително бързо. Това Ви дава различни възможности да експерементирате докато образувате желаната форма. Устойчив е на болести и вредители. Използва се често за интериорно озеленяване като голямото му предимство е, че много бързо развива листна маса. 

 

Ето няколко от най-известните видове:

Scindapsus aureus: среща се най-често при цветарите и се отличава с декоративни яркозелени листа с жълти ивици и петна,

Scindapsus pictus: Сребърни петна са разпръснати на фона на тъмно зелени листа.

Scindapsus pinnate neon: яркозелени листа с лимонов оттенък, 

Scindapsus siamensis: асиметрични листа със светло зелени и сребристи петна, ивици и щрихи

 

Съвети за отглеждането на сциндапсус:

- Изберете добре осветено място, но без пряка слънчева светлина. При намалено осветление цветните петна по листата избледняват.

- Поливайте обилно, като оставяте почвата леко да просъхне между отделните поливания. По време на зимните месеци може да намалите честотата на поливане, но не и ако растението се намира в помещение с отопление. 

- Препоръчително е да се подрязва. Отстранявайте най-младите разклонения, за да стимулирате развитието на повече стъбла и листна маса.

- За по-голям декоративен ефект, пресаждайте всяка година, като новата саксия трябва да е с 1/3 по-голяма от старата.

Сциндапсусът е непретенциозен и расте изключително бързо. Това Ви дава различни възможности за оформяне и доза експеримент. Устойчив е на болести и вредители. 


Тагове: фиора градински център интериорно озеленяване сциндапсус fioraplants interiorplants

Запишете се за нашия

Бюлетин