Статии

Текома за огнено настроение в градината!

   Текомата представлява великолепен листопаден храст и е един от най-красивите и ефектни увивни растения. Изключително впечатляващи са едрите му оранжеви, червени или жълти цветове. Това растение е добило популярност у нас и се използва широко в озеленяването. 

    Текомата (Tecoma), е род растения от семейство Bignoniaceae  и представлява грациозна многогодишна лоза, чиято родина е  Китай и Северна Америка. Градинарите го използват активно във вертикално озеленяване. На дължина може да достигне до 10м. Листата му са малки, с елепсовидна форма, разположени срещуположно по тънките стъбла. Нещото, което ще накара съседите да Ви завидят са невероятните му цветове – големи (5-7 см.), фуниевидни, много ярки и доста обилни. Те се появяват през август и септември.По форма напомнят на тромпети, откъдето идва популярното име – тромпетна лоза.

     Растението е грандиозно и буйно. Текомата намира приложение  и за озеленяване на балкони, тераси, както и за покритие на цялата фасада на къща, създавайки живописна картина. Също може да послужи за украса на всяка една ограда, беседка или стена.

     Тази многогодишна лоза упорито понася замърсена околна среда и за това смело се използва в градските паркове. Невзискателно растение, което няма нужда от често поливане. Размножава се  чрез резници, както и от семена. Това растение изглежда добре с клематис, здравец, градински чай или лавандула. От такъв комплект се получават красиви цветни лехи, композиции или жив плет.

     Както почти всички култивирани растения и тук има доста хибриди. Един от тях е Apricot – по-малък и по-компактен, с оранжеви цветове. Друг култивиран вид, който се търси много, е Aurea- цъфти с жълти цветове. Ето и някои от предимствата на Текомата пред другите декоративни увивни храсти:

-Обилен и продължителен цъфтеж

-Бърз растеж, но не превзема дворните пространства като други бързорастящи  увивни видове

- Минимални грижи за отглеждане

-Подходящ храст за перголи, мрежи и огради


Тагове: fioraplants текома градински център озеленяване декоративни растения

Запишете се за нашия

Бюлетин