Статии

Вербена - "Големият фен на слънцето"

Вербената е много красиво и буйно цъфтящо цвете, което е подходящо за засаждане в лехи и бордюрни ограждения Във Вашите градини. Родом е от Южна и Централна Америка, но заради красивите си цветове е популярна из много европейски държави и принадлежи към семейство Verbenaceae.

Другото име на вербената е върбинка. Това име произлиза от самата билка върбинка като за нея от древни времена е смятана за свещена. Древните египтяни я наричали "Сълзите на Изис",  а древните гърци я смятали за божествено цвете. Интересено е, че се е вярвало, че който носи в себе си билката, отблъсква злите сили от себе си.

Върбинката не изисква особени грижи, лесна е за отглеждане и расте на едри цветни туфи, които са обагрени в разнообразни цветове – червено, виолетово, розово, жълто, оранжево, бяло, както и в смесени цветове. Най-подходяща е за висящи саксии, алпинеуми и первазни сандъчета.

Вербената е „голям фен на Слънцето“. Това е така, защото е много важно да е осветена минимум 8 часа на ден и то от пряка слънчева светлина и затова трябва да изберете възможно най-слънчевото място в градината си или най-слънчевия перваз ,където да поставите върбинката.

Видове върбинки

Има само един вид върбинка, който в нашия климат може да се отглежда като многогодишно растение - Права върбинка (Verbena stricta). Други сортове са: Verbena Bonariensis, Verbena Canadensis, Verbena Rigida и Verbena Hybrida.

Защо да изберем именно вербена? Отдавна са известни лечебните свойства на вербената, която не само ще краси градината Ви с цъфтежа си /юни до късна есен/, но и ще можете да я използвате като лек за много заболявания. Подходяща е още и заради устойчивостта си към болести и вредители.

 


Тагове: verbena fioraplants озеленяване градински център фиора

Запишете се за нашия

Бюлетин