Статии

Как се отглежда винката?

Винката (Vinca) е едно от красивите цветя, които могат да обагрят и малкото Ви място, оставено за зелен кът. Представлява едногодишно цвете и произхожда от остров Мадагаскар, Индия и Китай.

Растението има много имена – позната е като мадагаскарска зеленика, катарантус, кайенски жасмин или лехнераНаричат я още винка, въпреки че не всички ботаници са убедени, че тя спада към този род растения.

Любопитно е, че в Украйна цветът на зелениката украсява главата на булката и шаферките й, като символ на любовта и вечността.

Цветето може да го отглеждате както като стайно растение, така и като балконско в сандъчета или като градинско. Подходящо е за озеленяване на бордюри, алпинеуми и за висящи кошници.

Родът на това цвете е малък, но пък разнообразен. Състои се от седем вида, които включват дървета, храсти и тревисти растения. Като декоративни се отглеждат три от тях. У нас много добре е позната дребнолистната винка (Vinca minor)- разпространена почти из цялата страна по влажни, сенчести и усойни места. Другият по-рядко срещан у нас вид е Vinca major-oтличава се от първия с по-буен растеж, по-дълги стъбла и по-едри листа и по-често се разпространява пъстролистната му форма. Освен като почвопокривен и саксиен, той се използва и за оформяне на приказни прегради.

Важно е да се спомене, че всички части на растението са отровни! Въпреки това, видът е студоустойчив, невзискателен към почвата, красив и лесен за отглеждане за вашата градина или тераса. За разлика от петунията и импатиенса, винката търпи по-дълго засушаване, което я прави отглеждането й песен!


Тагове: винка озеленяване градински център фиора vinca fioraplants

Запишете се за нашия

Бюлетин