Статии

Вистерия - виолетовия дъжд

    Глициния (Wisteria - Вистерия) е едно от най атрактивните цъфтящи растения. Представлява лиана, която се катери като увива стъблото около всяка възможна опора- може да се увива около перголи, огради, тераси и др. Расте бързо. Образува водопад от цветове – бели, розови, лилави, сини или виолетови. Растението може да се развие под формата на дърво,храст или лиана.

    Вистерията е от семейство Бобови (Fabaceae). Произхожда от Китай, Корея, Япония и източната част на Северна Америка. Катери се като увива стъблото си по посока на часовниковата стрелка или обратно, около всяка възможна опора. Най-голямата известна глициния в света се намира в Сиера Мадре /Калифорния/.

    Цъфтежът й не само е много красив, но и много ароматен. Цъфтят ранна пролет непосредствено преди разлистване.Въпреки, че са толерантни към сенчести места, глицинията има нужда от слънце. Подходяща е за отглеждане както в земя, така и в саксия.Тори се на пролет. Подрязва се през есента, за да се поддържа растението компактно. Почвата трябва да е леко алкална и добре дренирана. Най-лесният начин за размножаване на това растение е чрез отвод, иначе става и чрез присаждане на корени и използване на резници.

    Глицинията е наричана още „синя акация“, но няма общо с видовете акация. Съществуват следните видове глициния - Wisteria brachybotrys, Wisteria brevidentata, Wisteria floribunda, Wisteria frutescens, Wisteria macrostachya, Wisteria chinensis, Wisteria venusta, Wisteria villosa. Установени лечебни свойства от изброените видове имат само японската и китайската глициния.

    Wisteria floribunda – Японска вистерия

 На височина може да достигне от 8 до 10 метра. За разлика от Wisteria chinensis (Китайска вистерия), тя има по-голям брой съцветия и те са много по-дълги (по дължина могат да достигнат  до половин метър).

   Wisteria chinensis - Kитайската вистерия 

Цветовете са по-малки и са синкаво-виолетови.Те се разкриват постепенно, като се започне от основата на съцветието.

    Вистерията намира широко приложение в ландшафтния дизайн. Факт е, че е дълготрайно растение и това я прави много предпочитана. Благодарение на нейните декоративни качества и бързия и растеж, тя става все по-използвана в нашите градини.


Тагове: глициния вистерия градински център фиора озеленяване fioraplants

Запишете се за нашия

Бюлетин