Статии

Знаете ли, че?

1. В озеленяването се използват предимно мъжки екземпляри от вида Гинко Билоба.

Семенните растения се делят на Голосеменни и Покритосеменни.

Голосеменните са всички иглолистни растения и още няколко отдела. Техните семена са видими и голи.

Покритосеменните /още наричани Цветни/ са всички широколистни, чиито семена са покрити/обвити в цветове или плодове.

Това всъщност е голяма разлика в еволюционно отношение

От родът Гинко е оцелял само един вид и това е Гинко Билоба, който спада към Голосеменните, тъй като семената са голи/необвити/.

При процеса на гниене на опадалите плодове от женския екземпляр се разпространява неприятна миризма. Поради това в озеленяването се използват мъжките екземпляри.

 

 

2. Направете клонинг на Вашето растение!

Всички, които сме се грижили за растения неведнъж сме пробвали да ги размножим – чрез семена, корен, грудка, луковица, лист или стъбло.

Доста често се случва, обаче, природата да вземе нещата в свои ръце и на следващата година да намерим покълнали нови растения. Голяма част от тях ще приличат на техните „родители“, но друга част ще се различават от тях- по цвят, форма на листата, височина и други особености.

Но ако имате растение, което вече не можете да намерите в търговската мрежа и Ви пленява с цвят,  размери,  ухание,  устойчивост,  вкусен плод и тн, то Вие можете много лесно да създадете негов клонинг и единственият начин за това е да го размножите чрез лист, стъбло, клонка или корен. Новото растение наследява 100% от гените на „родителя си“. Това е гаранция, че новото растение ще притежава именно тези качества, които Вие толкова цените в предшественика му. 

Розата е много добър пример за този тип размножаване. Най-честно използваме клонка, от която получаваме растение със същия цвят (нюанс, размери, аромат) 

Причината растенията, покълнали от семена, невинаги да отговарят на характериститките на“ родителите си“е, че преди да се образуват семената е настъпило оплождане, което е внесло чифт нови гени и те се проявяват при следващото поколение.

 

3. Смокиновата оса. 

Всички обичаме плодове, но сигурно рядко се замисляме как те достигат до нас. Смокинята е дърво с много качества. Неговите плодове могат да се консумират сурови, сушени или превърнати в сладко или напитка.

Но образуването на смокиновия плод е дълъг и сложен процес, за който малко от нас знаем.

Цикълът на възпроизводство започва с влизането на женската оса в смокинята. Проправяйки си път през тесния отвор, осата губи крилата си. Тя опрашва цвета, но тъй като е изгубила способността си да лети, тя остава в плода, където и умира.

Ако смокинята е мъжка, осата снася яйцата си вътре, от които след това се развива поколение, което носи прашец от цвета със себе си.  Ако тя обаче е женска, осата не може да снесе яйцата си и умира напразно.

Загубила способността си да лети, осата умира в смокинята, където специални ензими я разграждат на протеин.Това специално насекомо се нарича Blastophaga – Смокинова оса

Смокинята разчита на осата за опрашването си, а пък осата използва смокинята като място, където може да снесе яйцата си.Биолозите наричат тази специална симбиоза „задължителен мутализъм“ и е факт от 34 милиона години.


Тагове: фиора градински център озеленяване

Запишете се за нашия

Бюлетин